V kateri evropski državi največ mladih živi s starši in kam se uvršča Slovenija?

Magazin 19. Jun 202218:39 2 komentarja
Selitev
PROFIMEDIA

Znano je, v kateri evropski državi največ mladih med 25 in 29 let starosti živi s svojimi starši. Med najslabšimi je veliko naših sosed, zanimivo pa je tudi, na katero mesto se je uvrstila Slovenija.

Trenutek, ko se mladi odrasli odselijo od svojih staršev, preselijo na svoje in tako rekoč osamosvojijo, je odvisen od mnogih dejavnikov. Pomembno vlogo igra kultura države, v kateri živijo, pa tudi vera, gospodarski dejavniki, stanje na stanovanjskem trgu in trgu dela. Zemljevid, ki ga je objavil Landgeist in prikazuje, kolikšen odstotek mladih, starih med 25 in 29 let, živi s svojimi starši, potrjuje tudi prisotnost geografskega vzorca in nezavidljivo dinamiko sever – jug.

Nehvaležno prvo mesto med državami Evrope zaseda naša soseda Hrvaška, kjer po podatkih Landgeist kar 80 odstotkov mladih živi s svojimi starši. Na drugem mestu je Črna gora z 79 odstotki mladih, ki živijo s starši, na tretjem mestu pa Srbija, kjer naj bi 76 odstotkov mladih živelo s starši. Slovenija se uvršča v samo sredino – s starši naj bi živelo 58 odstotkov mladih.

Nasprotno je država, kjer najmanj mladih živi pri starših, Danska – le štirje odstotki mladih naj bi se na osamosvojitev še pripravljali. Stanje je podobno tudi v ostalih skandinavskih državah, kjer je delež mladih, ki živijo s starši nižji od 10 odstotkov.

Zemljevid mladih, ki živijo pri starših
landgeist.com

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje