Neprecenljivi dragulji in dragi kamni: našli zaklad, namenjen španskemu kralju

Magazin 05. Avg 202207:17 > 07:39 0 komentarjev
zaklad
The Bahamas Maritime Museum/CNN

Zgodbe o zakopanih zakladih in starodavnih ladijskih razbitinah navdušujejo že stoletja, od gusarskih zgodb do hollywoodskih filmskih uspešnic. Za ekipo raziskovalcev iz podjetja Allen Exploration pa je legenda postala resničnost, ko so odkrili kup artefaktov iz 350 let stare potopljene španske galeje – med njimi so kovanci, dragi kamni in neprecenljivi dragulji, ki so nekoč pripadali pomorskim vitezom.

Ladja Nuestra Señora de las Maravillas (Čudežna gospa) se je potopila leta 1656, ko je trčila v drugo ladjo iz svoje flote in nato še v koralni greben ob Bahamih. Plovilo je s Kube v Sevillo v Španiji prevažalo zaklade, nekaj zakladov pa je bilo rezerviranih kot davek za kralja Filipa IV. 891-tonska ladja je vsebovala več tovora kot običajno, saj je bila zadolžena tudi za prevoz zaklada z druge ladje, ki je potonila dve leti pred tem.

Od potopa do devetdesetih let prejšnjega stoletja so našli skoraj 3,5 milijona predmetov s te ladje, pravi strokovnjak za brodolome iz podjetja Allen Exploration, ki je od leta 2020 izvajalo dveletno ekspedicijo. Toda najnovejša odkritja, ki bodo ta mesec na ogled v novem bahamskem pomorskem muzeju, ponujajo nov vpogled v življenje na ladji. “V sodelovanju z lokalnimi potapljači, arheologi in drugimi strokovnjaki raziskovalci rekonstruirajo tudi scenarij, kako se je ladja porušila in razpadla,” je v sporočilu za javnost povedal morski arheolog projekta James Sinclair.

Z uporabo tehnologije daljinskega zaznavanja, kot so sonar in magnetometri, so raziskovalci podjetja Allen Exploration izsledili “dolgo in vijugasto sled najdb, raztresenih po 13-kilometrskem odseku oceanskega dna,” je dodal ustanovitelj Carl Allen v izjavi.

obesek obesek
The Bahamas Maritime Museum/CNN
Ladja Ladja
The Bahamas Maritime Museum/CNN
steklenica za vino steklenica za vino
The Bahamas Maritime Museum/CNN

Med odkritji je bila 1,76 metra dolga zlata filigranska verižica in več obeskov z dragulji, ki so nekoč pripadali vitezom Reda Santiaga, stoletja staremu verskemu in vojaškemu redu. Eden od zlatih obeskov vsebuje velik ovalni kolumbijski smaragd in ducat manjših smaragdov, za katere strokovnjaki menijo, da morda predstavljajo 12 apostolov, na njem je tudi križ svetega Jakoba. Odkrili so tudi tri druge viteške obeske, vključno z enim v obliki zlate školjke pokrovače.

“Ko smo na gladino prinesli ovalni smaragdni in zlati obesek, mi je zastal dih v grlu,” je dejal Allen in dodal: “Kako so ti drobni obeski preživeli v teh surovih vodah in kako nam jih je uspelo najti, je pravi čudež Čudežne gospe.”

Drugi najdeni predmeti osvetljujejo vsakdanje življenje na ladji, ki je plula v španski zlati dobi, med njimi so kitajski porcelan in kozarci za oljke ter srebrni ročaj meča. “Nekaj od dragocenega tovora na galeji je bilo morda namenjeno tudi podkupovanju španskih trgovcev in uradnikov,” je še dejal Allen.

Predmeti, ki jih je odkrila Allenova ekipa, bodo trajno shranjeni v Bahamskem pomorskem muzeju, ki se odpre 8. avgusta v Freeportu, drugem največjem mestu na Karibih. Sinclair verjame, da bo še veliko odkritij. “Ladjo so morda opustošili preteklo reševanje in orkani, vendar smo prepričani, da nas čaka še več zgodb,” je dejal.

Avtorica: Megan C. Hills/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!