Spoznajte arhitekta, ki v Dubaju gradi najvišji hotel na svetu

Magazin 01. Sep 202111:50 > 02. Sep 2021 06:27
Yahya Jan
Foto: NORR/CNN

Če si boste ogledali Dubaj, boste lahko med drugim občudovali delo arhitekta Yahye Jana.

Yahya Jan je predsednik in direktor oblikovanja v podjetju NORR, ki se ukvarja z arhitekturo in inženirstvom. Nekatere najbolj znane znamenitosti v Dubaju, vključno s hoteloma Atlantis in Shangri-La, so delo tega podjetja.

Trenutno se Jan ukvarja z enim svojih najbolj ambicioznih projektov – Ciel Tower, ki bo dokončan leta 2023. Imel bo več kot tisoč sob in apartmajev v 82 nadstropjih. S 365 metrov višine bo to najvišji hotel na svetu.

Projekt iz strasti

Jan je pri projektu zadolžen za oblikovanje nebotičnika na trikotni parceli v marini Dubaja s površino le 2.500 kvadratnih metrov – majhno za stavbo te višine. “To je parcela, ki je zelo stisnjena,” je dejal. “Podobna tistim na Manhattnu ali v Londonu. Omejitve so bile ogromne, a smo jih morali premagati.”

Steklena razgledna platforma bo ponujala 360-stopinjski razgled na mesto, pa tudi na obalo in znamenitosti, kot je umetni otok Palm Jumeirah, navaja izvajalec, podjetje The First Group. Obiskovalci si bodo znamenitosti lahko ogledali tudi iz bazena in restavracij na strehi.

Poleg tega, da je videti privlačen, je projekt energetsko učinkovit in bo porabil 25 odstotkov manj energije za klimatsko napravo kot podobne stavbe, je dejal Jan.

Foto: NORR/CNN
Foto: NORR/CNN
Ciel 3 Ciel 3
Foto: NORR/CNN

“Pri tem projektu ne gre le za arhitekturo. Gre za združevanje arhitekture in inženiringa,” je dodal. “Zato imam projekt tako rad. To je moja strast – zbliževanje znanosti in umetnosti.”

Dvanajst nadstropij je že dokončanih, a Jan še zmeraj ostaja zelo vpleten v delo. “Ko oblikujete tako zapleten projekt, kot je Ciel, nikoli ne morete pustiti straže, nikoli ne morete reči, da je konec,” je dejal. “To je stalen proces.”

Bivanje v Dubaju

Ko je Jan prvič prišel v Dubaj leta 1996, se mu niti sanjalo ni, da bo pustil za sabo takšne znamenitosti – nekatere najbolj znane mestne pisarniške in stanovanjske stolpe in nakupovalna središča.

Odraščal je v Karačiju v Pakistanu, pri 18 letih je dobil štipendijo in se preselil v ZDA. Po študiju strukturnega inženiringa na Princetonu je magistriral iz arhitekture. Jan je devet let delal v ZDA in jih ni nameraval zapustiti. Potem je prejel ponudbo za delo kot višji oblikovalec na kompleksu Emirates Towers.

Pri 57 letih pravi, da v Združenih arabskih emiratih nikoli ni nameraval ostati tako dolgo. “V Dubaju je minilo neverjetnih 25 let,” je dejal. “Navadil sem se na izzive in navdušenje.”

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekatere stavbe, ki jih je zgradil NORR: Al Faltan Marine Towers, Vida Residence, Emirat Towers in notranjost Al Hitmi Complexa.

Ciel 5 Ciel 5
Foto: Al Faltan Marine Towers/Vir:NORR/CNN
Ciel 6 Ciel 6
Foto: Vida Residence/Vir:NORR/CNN
Ciel 4 Ciel 4
Foto: Emirat Towers/ Vir: NORR/CNN
Ciel 7 Ciel 7
Foto: Al Hitmi Complex/Vir: NORR/CNN

Kar zadeva Ciel Tower – poimenovan po francoski besedi za nebo – Jan upa, da ga bodo videli kot brezčasnega, kot sta Empire State Building ali Chrysler Building v New Yorku.

“Všeč mi je, da se imenuje Ciel, ker verjamem, da je v našem življenju nebo meja – v mojem življenju zagotovo,” je dejal. “Imel sem priložnost rasti, delati stvari, za katere nisem mislil, da jih bom. Zato je moja pot tako osupljiva.”

Komentari

Vaš komentar