Poper je začimba, ki ne vpliva le na boljši okus hrane, ampak ima tudi veliko blagodejnih učinkov na zdravje.
Med najbolj priljubljene in najpogosteje uporabljene začimbe na svetu sodi poper. Ta pa ne služi le izboljšanju okusa jedi, temveč ima zelo pozitivne učinke na vaše zdravje.
Ena čajna žlička mletega črnega popra vsebuje okoli 24 kalorij, dva grama ogljikovih hidratov, gram prehranskih vlaknin, 20 miligramov natrija, 31 miligramov kalija, štiri miligrame magnezija in okoli 10 miligramov kalcija, piše N1 Zagreb.
Ob tem pa vsebuje tudi pomembno snov, imenovano piperin. Ta daje popru značilen okus in glede na študijo, objavljeno v “Aging and Disease”, pomembno vpliva tudi na naše zdravje. V kombinaciji s hrano namreč pomaga pri absorpciji koristnih snovi, ki jih vsebuje ta začimba.
Glede na študijo iz leta 2019 piperin pomaga tudi pri povečanju biološke koristnosti antioksidantov. Po besedah nutricionistke Kelsey Kunick naj bi namreč pomagal absorbirati antioksidanta, kot sta beta karoten in kurkumin.
Pomaga tudi pri zmanjševanju vnetij in delovanju možganov
Raziskave še nakazujejo, da lahko piperin pomaga tudi pri zmanjševanju kroničnih vnetij, ki so posledica različnih zdravstvenih stanj, kot sta artritis in bolezni srca. Raziskovalci sicer natančno še ne znajo pojasniti, zakaj piperin vpliva na zmanjševanje vnetij, še piše N1 Zagreb.
To pa niso edine koristne lastnosti popra. Vključevanje črnega popra v prehrano vpliva tudi na delovanje vaših možganov. Glede na eno izmed študij o staranju in boleznih lahko piperin v črnem popru izboljša vaše kognitivne sposobnosti, pa tudi vitalnost z zmanjšanjem tveganja za nevrodegenerativne bolezni.
Zaključek torej je, da uporaba črnega popra v prehrani koristi človekovemu zdravju na več ravneh. Seveda pa ga je treba – kot vse drugo – uporabljati v zmernih količinah. Prevelike količine zaužitega popra namreč lahko razdražijo želodčno sluznico ali povzročijo prebavne motnje.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!