Zakaj melancanom rečemo tudi jajčevci?

Magazin 18. Jul 202317:54 1 komentar
jajčevec, jajčevci, melancan, melancani
PROFIMEDIA

Priljubljena zelenjava vijolične barve ne spominja preveč na jajce. Zakaj je torej dobila takšno ime?

Ko pomislite na jajčevec ali melancan, se vam pred duhovnimi očmi pokaže nekaj okroglasto vijoličastega.

Zakaj temu sadežu pravimo jajčevec? Slovenski etimološki slovar razlaga, da je zelenjava ime dobila zaradi jajčaste oblike. Pa vendar, če pogledamo natančneje, njena oblika prej spominja na solzo ali kapljico, tisti bolj podolgovati pa so prej podobni kumari ali bučki kot pa jajcu.

Če morda kdo misli, da je jajčevec sorodnik bučk ali kumar, se moti. Enoletna rastlina, ki je visoka do enega metra in jo najdemo tudi na naših vrtovih, sodi v skupino razhudnikov, kamor sodijo na primer paprika, paradižnik, pa tudi krompir in celo tobak.

Tudi angleško ime – “egg-plant”, kar bi lahko prevedli kot “jajce-rastlina” ali jajčasta rastlina – melancan povezuje z jajcem.

Spletna stran bomboh.com omenja raziskavo oddelka za hortikulturo in krajinsko arhitekturo Univerze Purdue, po kateri uporaba imena “jajčevec” v angleškem jeziku izvira iz časov britanske okupacije Indije. Tam so jajčevce gojili že vsaj pred 2.300 leti, poznali pa so več vrst jajčevcev, tudi bele, ki so jih uporabljali predvsem v ajurvedski medicini.

In prav tisti beli jajčevci v času rasti močno spominjajo na jajce. Tako je ime obveljalo za vse vrste. Možno je torej, da je prav preko angleškega izraza prišel izraz tudi v slovenščino.

jajčevec, jajčevci, melancan, melancani
FACEBOOK (zajem zaslona)

Po drugi strani pa je ime melancana ali melancan, kot razlaga slovenski etimološki slovar, privzeto iz italijanske besede “melanzana”, ta pa iz starogrške “melidzana”, ki se je razvila iz arabske besede “bazindžan”. Tej so dodali grški začetek “melas”, ki pomeni “črn”.

Arabsko besedo “bazindžan” so prevzeli tudi Turki in preko njihovega jezika je ime za rastlino in njen plod prišlo tudi v srbski ter hrvaški jezik, in sicer z besedo “patlidžan”.

Kot piše revija Bodi eko, so jajčevci tudi domače zdravilo, ki lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, previsokih trigliceridih ter želodčnih razjedah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje