Žaljivke med partnerji: Žaljive besede povedo veliko o tistem, ki jih izreče

Magazin 29. Apr 202213:15 0 komentarjev
Par
Profimedia

Se vam je kdaj zgodilo, da ste med prepirom izrekli nekaj, kar je bilo žaljivo do partnerja? To se zgodi vsakomur, pa vendar bi se morali potruditi, da se temu izognemo. Zakaj?

Nekatere besede je težko pozabiti

Žaljive besede se lahko za vedno usidrajo v srce. Trenutek impulzivnosti in boleče besede med prepirom ostanejo za vedno v spominu. Partner vam bo morda odpustil, ni pa nujno. Sploh če žaljivke uporabljate redno …

Žaljivke so nasilje

Karkoli naredite ali rečete z namenom, da bi človeka prizadeli, prištevamo med čustveno nasilje. Čeprav mu pogosto pripisujemo manj pomena, je prav tako boleče kot fizično nasilje – včasih lahko tudi bolj.

V žalitvi ni nobene koristi

Če na spoštljiv in konstruktiven način izrazite, da vas nekaj v razmerju moti, imate možnost, da se bo to tudi spremenilo. Če uporabljate žaljivke, pa s tem ne dosežete prav ničesar. Vaš odnos se še dodatno poslabša, sprememb pa ni.

Z žalitvijo uničujete partnerjevo samozavest

Če bi vi nenehno poslušali žaljive besede, bi to verjetno precej skrhalo vašo samozavest. Enako velja za partnerja – s tem ko ga žalite, se slabša njegova samozavest in posledično se mu razmerje zdi slabše.

Take besede poslabšajo zaupanje

Partner vam bo ob rednih žalitvah vse manj zaupal. Z žalitvami pokažete med drugim tudi to, da ga ne spoštujete, prav spoštovanje pa je eden od najpomembnejših temeljev zveze.

Ne pozabite, da žaljive besede povedo več o tistem, ki jih izreče, kot o osebi, ki so ji namenjene. Pri sebi razmislite, zakaj žalite druge in iz katerih motivov to izvira. Šele ko se poglobite vase, lahko dejanje odpravite in tako izboljšate svoje odnose.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!