Zaradi pravilnega načina priprave čaja zavrelo med Američani in Britanci

Magazin 25. Jan 202414:25 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Pitje čaja velja za zelo britansko tradicijo in običajno ga pripravljajo po ustaljenem postopku. A v zadnjem času se je zapletlo. V burno debato, kako pravilno pripraviti skodelico čaja, so se vpletli celo na ameriškem veleposlaništvu v Londonu in v britanskem kabinetu vlade – a z različnima pogledoma.

Čaj je že stoletja pomemben del britanske kulture in običajno zanj ni recepta, ki bi mu namenjali veliko pozornosti … do nedavnega.

Začelo se je z izdajo kuharske knjižice ameriške profesorice kemije Michelle Francl, ki je zbrala nasvete za pripravo čaja, s katerimi po njenem mnenju izboljšaš okus. Denimo ščep soli, ki naj bi zmanjšal grenkobo črnega čaja, ali malo limone za lepšo barvo napitka, piše britanski Independent.

“V ZDA lahko dobite grozni črni čaj, nekateri za pripravo uporabljajo kar mlačno vodo iz pipe. To je grozljivo,” je v intervjuju za Daily Mail pojasnila Francl, zakaj je izdala knjižico z recepti. “Odraščala sem na srednjem zahodu, kjer je kava zelo priljubljena, a mi je čaj od nekdaj ljubši,” je še dodala.

A z nasveti je razburila del javnosti. Na omrežju X se je v sredo celo oglasilo ameriško veleposlaništvo v Londonu, ki je zavrnilo nasvete Francl.

“Zaradi nasvetov ameriške profesorice za ‘popolno’ skodelico čaja je naša posebna vez z Združenim kraljestvom postala kot ‘vroča voda’,” piše v izjavi. Ameriško veleposlaništvo je nadaljevalo, da je čaj eliksir prijateljstva, “sveta vez, ki združuje naše narode. Ne moremo mirno opazovati, kako takšen nezaslišan predlog ogroža temelje naših posebnih odnosov”.

Britanskemu narodu je zagotovilo, da “nepredstavljiva zamisel o dodajanju soli britanski nacionalni pijači ni uradna politika Združenih držav Amerike. In nikoli ne bo.” “Združimo se in pokažimo svetu, da smo, ko gre za čaj, enotni,” je ostro zapisalo veleposlaništvo, nato pa zadalo ‘pravi’ udarec. “Na veleposlaništvu ZDA bomo še naprej pripravljali čaj na pravilen način – v mikrovalovni pečici.”

Ta “pravilni način” je povzročil številna zgražanja na X, oglasili so se celo v britanskem kabinetu vlade. “Čaj se pripravlja le s kuhalnikom za čaj,” so zapisali. Odzvala se je tudi blagovna znamka čaja Typhoo. “Čaj bi bilo bolje vreči v bostonsko pristanišče kot v mikrovalovno pečico,” so hudomušno dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!