“Popis cen košarice osnovnih živil so ustavili zato, ker jim je bilo nerodno”

Gospodarstvo 25. Jan 202405:15 14 komentarjev
Trgovina
Foto: PROFIMEDIA

Po slabem letu in pol je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zamrznilo popis cen osnovne košarice živil, rekoč, da je ta dosegel svoj namen. Da pa se je zgodilo vse prej kot to, je opozoril predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič. Dejal je, da so popis ustavili, ker jim je bilo po plazu kritik nerodno. Ministrstvo se bo zdaj s trgovci skušalo dogovoriti, da bi tudi brez popisovanja cen potrošnikom zagotavljali živila iz košarice, a brez marž. Ali je takšen dogovor možen, smo med drugim vprašali direktorja Spara Slovenija. Poslanka Vida Čadonič Špelič pa pravi: "Ministrstvo še vedno nima pojma."

Ministrstvo za kmetijstvo je včeraj popoldan sporočilo, da začasno ustavlja oziroma zamrzuje popisovanje cen košarice osnovnih živil, s čimer se je vlada pred slabim letom in pol “spravila” nad cene hrane in skušala doseči, da jih trgovci ne bi neupravičeno dvigovali.

Med razlogi, zakaj začasno ustavlja ta projekt, je ministrstvo navedlo umiritev inflacije, na katero je vplivala hrana, pa tudi, da je s tem pomagalo ohranjati nakupno moč najranljivejših skupin prebivalstva. Poudarilo je še, da trgovci (cenejših) izdelkov iz košarice niso ponujali ves čas med enim in drugim popisom. V skladu s tem so nato na ministrstvu zaključili, da je projekt spremljanja cen v obdobju izvajanja dosegel svoj namen. Pa ga je res?

Vlada je ob zagonu spremljanja cen živil iz košarice med drugim obljubila, da bo spremljala in primerjala tudi kakovost ter poreklo živil v košarici med posameznimi trgovci. A tega ni bilo, je opozorila poslanka NSi in predsednica parlamentarnega odbora za kmetijstvo Vida Čadonič Špelič, ki je bila do popisovanja cen kritična ves čas. “Toda vlada še vedno nima pojma, o čem govori,” je kritična tudi zdaj ob novici, da je popis cen začasno zamrznjen.

“Popis so zaustavili, ker jim je bilo nerodno”

“Popis so zaustavili, ker jim je bilo nerodno,” je bil prav tako oster predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič. Odkar je vlada septembra leta 2022 začela projekt, se je namreč večkrat znašel pod plazom kritik.

Kot smo na N1 že poročali, se je za neverjetno nizkimi cenami živil iz košarice na slovenskih trgovskih policah skrivalo tudi manj kakovostno meso iz tujine, ki so ga trgovci le v času popisovanja cen zelo verjetno prodajali z negativnimi maržami. To pa zato, da so lahko popisali nizke cene, ki so bile marsikdaj tudi pod nabavno. Ko so popisovalci iz trgovine odšli, so s polic večinoma izginili tudi poceni izdelki.

Slovenska košarica: ukrajinski piščanec, španska svinjina, poljska govedina

Do učinkov vladne košarice so bili kritični tako agrarni ekonomisti kot predstavniki slovenskih kmetov in mesne industrije, neuradno tudi trgovci. Potrošniki pa so se spraševali, kje za vraga se skriva meso po en evro za kilogram, ki ga je bilo na policah praktično nemogoče najti. O tem smo pred kratkim podrobno pisali tudi v rubriki Poglobljeno na N1, in sicer v članku Slovenska košarica, ukrajinski piščanec, španska svinjina, poljska govedina.

Florjančič je v imenu Zadružne zveze Slovenije pozdravil zamrznitev popisa cen, češ da ni več služil svojemu namenu. “Cene so bile res nizke, a se s popisom ni ciljno pomagalo najšibkejšim. Če si imel srečo, si v trgovini našel znižani artikel,” je razložil in dodal, da sta poreklo in količina mesa popolna neznanka.

mesooo
Spar: svinjski zrezki iz Španije, Celjske mesnine, 1,18 EUR/kg (Vir: MKGP)

Vida Čadonič Špelič pa je dejala, da je država s slabo izvedenim projektom pokazala, kako gleda na socialno šibke. “Ali so zanje najranljivejši tisti, ki lahko pojedo slabo kvaliteto živil? Mislite, da je zrezek za en evro lahko dobre kakovosti? Sram naj jih bo,” je še dejala.

Florjančič ocenjuje, da bi država socialno šibkim lahko pomagala z izdajo vavčerjev za hrano, ki bi bili v domeni ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ko bi ljudje vavčerje dobili, bi se nato svobodno odločili, ali bodo denar porabili za poceni in manj kakovostno meso ali za meso višje kakovosti, ki pa je tudi dražje.

Da pomoč socialno šibkim ni naloga kmetijskega ministrstva, je dejala tudi Čadonič Špelič. “Oni niso ministrstvo za socialo. Najranljivejšim se pomaga prek sociale.”

Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič
Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Tako Borut Florjančič kot Vida Čadonič Špelič sta poudarila tudi, da je ministrstvo s popisom cen iz košarice osnovnih živil v resnici promoviralo tuje in ne slovenske izdelke, čeprav se v državi že več let govori o samooskrbi in prednosti domačih proizvodov. “Izvajajo naj kmetijsko politiko in kmetom omogočijo, da bodo kmetovali in prodajali svoje izdelke, ne pa da promovirajo proizvode sumljive kakovosti, za katere nihče ne ve, od kod so prišli in kje se dejansko lahko kupijo,” je poudarila poslanka.

Direktor Spara Slovenija: “Potrebe po spreminjanju politike marž ni”

Da je popis cen iz košarice osnovnih živil sprva služil svojemu namenu, a se je nato povsem izrodil in postal celo absurden, je za N1 ocenil tudi direktor Spara Slovenija David Kovačič. “Inflacija se je umirila, potrebe po popisu ni,” je bil jasen.

O tem, ali bi se odrekli maržam za izdelke iz košarice, o čemer se bo s trgovci skušalo dogovoriti kmetijsko ministrstvo, pa je dejal, da potrebe po spreminjanju maržne politike ni, saj da marže že tako ali tako iz leta v leto padajo. Ob tem je spomnil na linijo izdelkov S-budget, kjer z minimalno maržo vseskozi ohranjajo nizko ceno za potrošnike, je še dejal Kovačič.

David Kovačič, generalni direktor Spara
David Kovačič, direktor Spara Slovenija (Foto: N1/Aljaž Uršej)

Vida Čadonič Špelič, ki je bila v preteklosti tudi direktorica uprave za varno hrano, je ocenila, da je predlog ministrstva o ponujanju izdelkov iz košarice brez marž misija nemogoče. “Krasno bi bilo, če bi se trgovci kar odrekli maržam. Super! Ampak težko verjamem, da bo tako.” Če bi trgovci to hoteli, bi se maržam odpovedali že davno, je še dejala poslanka in dodala: “Ti trgovci, ki naj bi se odpovedali maržam, so od ministrstva zahtevali, da jih morajo o samem popisu obvestiti vnaprej.”

Povedala je, da se ministrstvo problematike znova loteva napačno, saj so marže v domeni ministrstva za gospodarstvo. “Ministrstvo za kmetijstvo ni ministrstvo za cene in za trgovino.”

Vida Čadonič Špelič
Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič (Foto: Denis Sadiković/N1)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje