Zmotna prepričanja o debelosti, ki jim morda verjamete tudi vi

Magazin 09. Maj. 202216:15
Delite:
debelost
Foto: Profimedia

Na kaj najprej pomislite, ko je govora o debelosti? Mnogo prepričanj je napačnih ali pa držijo le delno. Znate prepoznati dejstva?

O debelosti ste si zelo verjetno tudi sami ustvarili mnenje, in to ne glede na to, ali se z njo ”spopadate” ali le poznate koga, ki ima to izkušnjo. Pa vendar bi morali bolje preveriti informacije o tej temi, preden jim verjamete.

Tu je nekaj dejstev, ki držijo samo delno ali pa sploh ne.

Debelost odpravimo z več gibanja in manj hrane

To delno drži. Vsekakor sta gibanje in prehrana dve pomembni področji, ki se ju mora lotiti vsak, ki želi shujšati. Ni pa to vse, kar je potrebno za ta proces.

Radi pozabljamo, da imajo veliko vlogo pri kopičenju kilogramov tudi stres, ki ga vsak dan doživljamo na različnih področjih, neurejen spanec in morebitna zdravstvena stanja (kronične bolezni, zdravila, hormonsko neravnovesje …). V nekaterih primerih je debelost lahko le eden od simptomov, da se pod površjem dogaja nekaj drugega.

Debeli ljudje imajo diabetes

Koliko ljudi s prekomerno težo poznate? Imajo vsi diabetes? Zagotovo ne.

Ne drži, da debelost povzroča diabetes tipa 1. Neresnično je tudi, da povzroča katero od drugih vrst diabetesa. Debelost je le eden od dejavnikov (precej velik dejavnik) za povečanje tveganja za diabetes tipa 2, poveča tudi možnost za gestacijski diabetes, ki se pojavi med nosečnostjo. Vendar to ne pomeni, da imajo vsi debeli ljudje enega od teh dveh vrst diabetesa, in obratno – vsi ljudje z diabetesom niso debeli.

Debelost se prenaša iz roda v rod

“Nič čudnega, da je debela, saj je tudi njena mama.” Ste že slišali kaj podobnega? Medtem ko ima genetika nekaj povezav z debelostjo in znanstveniki to še raziskujejo, ni nujno, da bo nekdo imel odvečne kilograme, če jih imajo njegovi starši, bratje, sestre in drugi sorodniki. Obstaja pa večja verjetnost za to, če živi skupaj z njimi, saj imajo potem verjetno podobne navade, ki vodijo v debelost. Nekaj je odvisno tudi od okolja, v katerem oseba živi, s trditvami o genetiki pa je bolje še malce počakati.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar