Sinoči streslo širše območje Splita: ob glasnem poku ugasnila javna razsvetljava

Črna kronika 07. Okt 202110:10 > 10:41 0 komentarjev
Dalmacija, potres
EMSC/posnetek zaslona

V sredo zvečer je širše območje Splita stresel potres z magnitudo 4,6. O večji gmotni škodi ne poročajo, se je pa delno porušilo več starih hiš in zidov, kar je prebivalce močno prestrašilo.

Močnejši potres z magnitudo 4,6, ki je v sredo zvečer okoli 22. ure stresel širše območje Splita, po prvih podatkih ni povzročil večje gmotne škode. Je pa potres z žariščem pri Buškem jezeru ob meji Hrvaške z Bosno in Hercegovino prestrašil prebivalce v obeh državah.

Sledilo več popotresnih sunkov

Prvo poročilo Evromediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je navajalo, da je šlo za potres z magnitudo 5,1, a je hrvaška seizmološka služba pozneje potrdila, da je šlo za sunek 4,6. Žarišče potresa je bilo 40 kilometrov severovzhodno od Splita na petih kilometrih globine. Hrvaški seizmologi so za hrvaško televizijo (HTV) potrdili, da je v sredo zvečer prvemu potresu sledilo še nekaj šibkejših sunkov, med katerimi je imel najmočnejši magnitudo 2,6.

Premikale so se ploščice

Potres so čutili v Splitu, Makarski, Sinju, Omišu, Solinu in nekaterih drugih mestih v Dalmaciji, tudi na tamkajšnjih otokih.

Čutili so ga tudi prebivalci v nekaterih mestih v Posušju in Livnu v BiH. Bralci so za portal Dalmacija Danas poročali o glasnih zvokih. Eden od njih je bil med potresom v avtu, drugi pa doma, kjer je slišal in videl premikanje ploščic na stenah.

“Vse še vedno trese”

Po pričevanjih prestrašenih prebivalcev so se tla tresla približno deset sekund. Čeprav je med potresom deževalo, so mnogi zapustili svoje hiše, predvsem v krajih Trilj in Sinj, ki sta bila bližje žarišču. Po besedah ​​triljskega župana Ivana Bugarina v kraju ni večje škode, je pa za njim neprespana noč.

“Poročil o večji škodi ni, na primer škodi v zdravstvenem domu ali vrtcu,” je za hrvaške medije povedal Bugarin in dodal, da se je od osme ure zjutraj življenje običajno nadaljevalo.

Z nekaj hiš blizu žarišča je popadal omet, v vasi Dicmo se je zrušil del stare hiše, podobno je bilo tudi v Splitu in vasi Liska blizu vasi Dugopolje, kjer se je delno porušila stara kamnita stena.

“Vse hiše so stare. Vse se še vedno trese,” je za portal 24sata zvečer dejala prebivalka vasi Liska.

Ob zvoku, podobnem eksploziji, ugasnila javna razsvetljava

“Sedeli smo v kavarni. Najprej smo zaslišali grom in zvok, podoben eksploziji. Močno se je treslo in vsi smo stekli ven. Takrat je ugasnila javna razsvetljava, nato so se oglasile sirene,” so prebivalci povedali za portal Dalmacija Danas.

Prebivalce prosili, naj se nekam zatečejo

Tudi župan Dicma Petar Maretic je večer preživel na terenu z gasilci. “Odpravljali smo se na kraje, kjer je nastala škoda, in si ogledovali škodo. Večje škode za zdaj ni, so pa poškodovane nekatere starejše hiše,” je župan dejal za hrvaški N1.

“Najslabše stanje je v hiši v Krušvarju, kjer so razpokale stene in se ločile,” je dejal. “Tukaj ljudje živijo, prosili smo jih, naj se nocoj nekam zatečejo, zjutraj pa bomo preverili varnost prostorov,” je še dodal.

Hrvaški mediji poročajo tudi o manjših plazovih na cestah, ki so se sprožili po potresu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!