Skupina najstnikov pretepla vrstnika: kaj je ugotovila policija? (VIDEO)

Potem ko je pred dvema tednoma skupina najstnikov v Ljubljani napadla vrstnika in posnetek pretepa objavila na družbenih omrežjih, je policija danes sporočila, da je izsledila vse štiri mladoletne storilce. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo, tudi center za socialno delo.

Kot je znano, je skupina najstnikov pred dvema tednoma blizu ene od ljubljanskih osnovnih šol pretepla vrstnika. Posnetek napada je zakrožil po družbenih omrežjih, starši žrtve pa so se obrnili tako na šolo kot policijo. Družina je ob tem za portal 24ur.com povedala, da je naletela na neodzivnost policije. Na PU Ljubljana so očitek, da primer čaka, zavrnili še isti dan, ko je zgodba prišla v javnost. “Prijavo je ob naznanilu sprejel policist na policijski postaji, ki je takoj nadaljeval zbiranje obvestil, da bi se izsledil storilec suma kaznivega dejanja nasilništva,” so pojasnili na PU Ljubljana. Dodali so, da preiskovanje kaznivih dejanj ni delo enega policista, ampak celotne policijske enote.

Na današnji novinarski konferenci je policija pojasnila, da so po prijavi medvrstniškega nasilja in zaznavi suma kaznivega dejanja nasilništva izvedli vrsto ukrepov za preiskavo kaznivega dejanja in drugih preventivnih ukrepov, da se takšna dejanja ne bi več zgodila. Odkrili so tudi vse storilce kaznivega dejanja – gre za štiri mladoletne osebe. Policija je opravila tako pogovor s starši žrtve kot tudi razgovore z osumljenci. “Prav tako pa smo zbirali obvestila oseb, ki so lahko podale koristne informacije o dogodku. O vseh ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo in center za socialno delo,” je pojasnil Jure Ulčar, načelnik policijske postaje Ljubljana Bežigrad.

Policija: Mladoletnih storilcev do sedaj še nismo obravnavali

Po njegovih besedah so žrtvi nudili ustrezno pomoč, izvedeni pa so bili tudi ukrepi za njeno zaščito, da takšnih ravnanj ne bi bilo več. Ulčar je ob tem poudaril, da so razrešili tudi komunikacijski šum s starši žrtve. “Nastal je komunikacijski šum, saj je bil policist dejansko odsoten. Po razporedu dela je začel šele v četrtek, vendar so se naše aktivnosti kljub temu izvajale takoj. Komunikacijski šum pa je bil samo v tem delu, da se ne bo delalo do četrtka, ampak smo aktivnosti začeli izvajati že takoj,” je povedal.

Zaradi vpletenosti mladoletnih oseb policija podrobnejših informacij o dogodku ne more podati, je pa Ulčar pojasnil, da posameznikov še niso obravnavali zaradi nasilnih dejanj, prav tako tudi ne skupine, ki si je nadela posebno ime. V nadaljevanju je načelnik policijske postaje Ljubljana Bežigrad poudaril še, da se na policiji zavedajo problematike nasilja med vrstniki, zato temu področju, tako Ulčar, posvečajo posebno pozornost. “Že vrsto let izvajamo različne preventivne aktivnosti, mlade seznanjamo, da je vsako nasilje, tako verbalno ali fizično kot spletno nasilje, nedopustno. S šolami opravljamo razgovore, izvajamo delavnice, predavanja, vključujemo pa tudi druge službe, kot so centri za socialno delo in nevladne organizacije,” je povedal.

V tem primeru je policija opravila tudi pogovor s šolo, in sicer v okviru roditeljskega sestanka s starši učencev. Predstavila je svoje možnosti in pristojnosti. Po Ulčarjevih navedbah bodo s šolo sodelovali še naprej, saj bodo izvedli tudi predavanje na temo nenasilnega komuniciranja. “Policija s prisotnostjo na terenu preprečuje izvrševanje kaznivih dejanj. V okolici šol je zaradi nasilja med mladimi policija po zmožnosti večkrat prisotna. Če se zgodi več kaznivih dejanj na enem območju, se okrepi tudi preventivna dejavnost policije na tem območju,” je predstavil Ulčar in dodal, da policija na splošno s šolami in drugimi organizacijami dobro sodeluje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.