Sredi trgovine v Splitu umoril nekdanjo partnerko

Črna kronika 01. Dec 202116:34 > 16:52

Hrvaško je pretresel grozljiv umor ženske, ki jo je na delovnem mestu v eni od trgovin znane trgovske verige v Splitu večkrat zabodel nekdanji partner, s katerim je imela mladoletnega otroka. Ženska je umrla v bolnišnici, osumljenca so do prihoda policije pridržali kar zaposleni in priče dogodka, ki so bile takrat v trgovini.

Včeraj nekaj pred 15. uro je v eno od trgovin v Splitu vkorakal 54-letni moški, ki je najprej verbalno napadel žensko, sicer zaposleno v omenjeni trgovini. Ta je v trenutku napada zlagala blago na police v trgovini. Po besedah prič je moški ženski očital, da mu tri mesece ni “dovolila videti otroka”, po verbalnem napadu pa jo je pred očmi drugih kupcev in zaposlenih v trgovini večkrat zabodel. Po poročanju medijev ga je obvladal varnostnik s pomočjo drugih prič. Do prihoda policistov so ga pridržali zaposleni, hudo ranjeno 44-letnico so odpeljali v splitsko bolnišnico, kjer je umrla.

Pretresene priče in zaposleni

Pred trgovino, ki bo zaradi dogodka zaprta do 4. decembra, sodelavci žrtve in pretreseni prebivalci Splita prižigajo sveče. Policija in tožilstvo sta že opravila ogled in zbrala vse potrebne dokaze, med drugimi nož, s katerim je bila žrtev zabodena. Policija je že podala kazensko ovadbo pristojnemu tožilstvu, osumljeni 54-letnik pa ostaja v priporu. N1 Zagreb poroča, da je ravnatelj splitskega Centra za socialno delo Ante Bjažević potrdil, da partnerjev nikoli niso obravnavali. Prav tako je dodal, da bodo nudili podporo njunemu mladoletnemu otroku, ki je trenutno v oskrbi materine družine. Tudi policija je potrdila, da osumljenca v preteklosti niso obravnavali.

Žrtve molčijo, ker so bile tako naučene

Da takšni dogodki niso redkost, je medijem povedal strokovnjak za varnost Tonći Prodan in dodal, da so samo lani na Hrvaškem obravnavali 36 umorov, med katerimi je bilo kar 19 žensk. “Med temi 19 je bilo 14 femicidov, torej so umor storili moški, s katerimi so bile v tesnih odnosih,” je še poudaril Prodan. Na Hrvaškem je vsakih 15 minut ena ženska žrtev nasilja v družini, poroča Dnevnik.hr. Po besedah predstavnice hrvaškega Društva za preprečevanje nasilja nad ženskami Dunje Bonacci Skenderović žrtve pogosto ostanejo tiho, “ker so bile tako naučene”. Psihologinja Mirjana Nazor pa je za N1 Zagreb povedala, da družba dopušča nasilje in se proti njemu prepogosto bori samo formalno, “v konkretnih situacijah pa zatajimo”.

 

V hrvaškem Saboru, kjer so danes sprejemali proračun, so se nekateri poslanci dotaknili problematike preprečevanja nasilja v družini.  Ob tem je ena od poslank omenila tudi včerajšnji umor. Hrvaški premier Andrej Plenković je med drugim povedal, da ne more preprečiti divjakom, da bi storili takšna kazniva dejanja in da za to “nima zdravila”. “Imam pa zdravilo za poostritev kazenskega zakonika in vseh drugih zakonov,” je še dodal.