Primer odrezana roka: spet prestavljen začetek ponovljenega sojenja

Črna kronika 06. Sep 202107:08 > 11:01 1 komentar
Sodba odrezana roka
BOBO

Ponovljeno sojenje v zadevi z odrezano roko se danes ni začelo, soobtoženega Gorazda Colariča namreč ni bilo na sodišče. Nov datum začetka sojenja je 7. oktober.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bi se danes moralo začeti ponovljeno sojenje v primeru odrezana roka pred enakim sodnim senatom, ki mu predseduje sodnica Marjeta Dvornik. Zaradi očitkov o poskusu zavarovalniških goljufij z zaigrano delovno nesrečo, v kateri je Julija Adlešič skoraj ostala brez roke, bodo na zatožno klop spet sedli sedeli Adlešič, njen partner Sebastien Abramov ter njegovi starši Tinka Huskić Colarič in Gorazd Colarič.

A Gorazda Colariča, soobtoženega v odmevnem primeru z odrezano roko, danes ni bilo na sodišče. Njegov odvetnik Marko Makuc je sodnici pojasnil, da ga je le ustno obvestil o poslabšanju zdravstvenega stanja, zdravniškega potrdila še nima, ga bo pa pridobil v naslednjih dneh. Sodni senat je tako sklenil, da sojenje ne more steči, in določil nov datum.

Ljubljansko okrožno sodišče je 11. septembra lani Adlešič in Abramova spoznalo za kriva in ocenilo, da sta po predhodnem dogovoru, da si bo Adlešič odrezala roko, da bi prejela visoko odškodnino, pri petih zavarovalnicah sklenila zavarovanja, po katerih bi, če bi bila 100-odstotni invalid zaradi odrezane roke, prejela 1.166.300 evrov odškodnine. Adlešič je prisodilo dve leti zapora, Abramovu pa tri. Za krivega je spoznalo tudi Gorazda Colariča in ga pogojno obsodilo, Tinko Huskić Colarič pa je sodni senat oprostil.

Sebastien Abramov
BOBO

A je višje sodišče prvostopenjsko obsodbo razveljavilo. Po mnenju višjega sodišča namreč dejansko stanje glede mehanizma nastanka poškodbe pri Adlešičevi ni dovolj razčiščeno, so tedaj poročali mediji. Po mnenju višjega sodišča je prvostopenjsko sodišče s tem, ko je zavrnilo predlog obrambe o postavitvi izvedenca biomehanske stroke in preizkusu žaganja na človeškem kadavru, kršilo pravico do obrambe, kar je vplivalo na pravilnost in zakonitost sodbe, je poročal časnik Delo.

Ponovni preizkus bo težko izvedljiv

V ponovljenem sojenju bo treba izvesti preizkus na človeškem kadavru in zaslišati izvedenca biomedicinske stroke. Predsednica sodnega senata Dvornik je danes vse stranke obvestila, da se “poraja vprašanje, kako dokaz sploh izvesti”. Kot je pojasnila, je izvedenec sodne medicine Jože Balažic povedal, da je sam postopek mogoče izvesti na Inštitutu za sodno medicino, bo pa izjemno težko dobiti ustrezno truplo ženskega spola.

Napotilo višjega sodišča je namreč bilo, naj se uporabi človeški kadaver podobne starosti in konstitucije. Kadaver bi moral biti star največ 24 ur, pridobiti pa bo treba še soglasje svojcev za njegovo uporabo, je naštela sodnica, ki od zagovornikov obtoženih pričakuje konstruktivne predloge za izvedbo tega dokaza.

Glede na zahteve zagovornikov bodo sicer v ponovljenem sojenju še enkrat neposredno zaslišali vse priče iz prvega postopka in izvedence.

Sodnica je danes skušala določiti dodatne datume, ko bi potekalo sojenje. A je v poskusu, da bi uskladili dodaten termin v oktobru, ugotovila, da bo usklajevanje terminov sodnikov porotnikov in soobtoženega Abramova očitno vplivalo na potek sojenja. Abramovu namreč istočasno sodijo tudi v Celju zaradi očitkov o umoru nekdanjega dekleta in ima v tistem sojenju določenih že več datumov. Kot je ugotavljala sodnica, bodo lahko naroke razpisali šele novembra in decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje