Nemški trgovci v strahu pred zaprtjem več kot deset tisoč trgovin

Gospodarstvo 06. Feb 202211:31 0 komentarjev
Nemčija nakupovanje
PROFIMEDIA

Pandemija covida-19 bi lahko letos v Nemčiji povzročila zaprtje še 16.000 trgovin, se bojijo v nemškem združenju trgovcev. Najbolj prizadete so trgovine v mestnih središčih, ki naj bi učinke zdravstvene krize oziroma ukrepov za njeno zajezitev čutile še vse letošnje leto.

Kot je ta teden poudaril generalni sekretar združenja Stefan Genth, je trgovce posebej prizadel ukrep PC (preboleli in cepljeni), po katerem lahko v mnogih trgovinah kupujejo samo preboleli in cepljeni. Po raziskavi združenja, v kateri je sodelovalo 1300 trgovin, je bilo zaradi ukrepa močno prizadetih 46 odstotkov sodelujočih.

“Ta ukrep, ki v spopadu s pandemijo nima učinka, je treba povsod po državi opustiti,” je pozval Genth. Mnoge trgovine medtem še vedno težijo tudi ozka grla v dobavnih verigah. Posebej jih občutijo trgovine s športno opremo, elektroniko in gospodinjskimi aparati. Ne glede na to pa bi prihodki trgovinskega sektorja v Nemčiji, če bi pandemija hitro izzvenela in če bi država ukrep PC umaknila, letos porasli za tri odstotke. S tem bi presegli 600 milijard evrov. Motor rasti bo po pričakovanjih sicer spletna trgovina. Ta naj bi se letos okrepila za 13,5 odstotka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!