Nenajavljeni obisk Vučića pri Jankoviću zmotil zunanje ministrstvo

Slovenija 26. Apr 202405:20 84 komentarjev
Prijatelja Aleksander Vučić in Zoran Janković
Foto: @buducnostsrbijeav/INSTAGRAM

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi izjav o "odvratnih Slovencih" v zadnjih dneh poskrbel za kar nekaj iskrenja med Ljubljano in Beogradom. Slovensko zunanje ministrstvo naj bi zmotil tudi njegov nenapovedani marčni obisk v Sloveniji, na kar so po informacijah N1 opozorili tudi srbsko veleposlaništvo v Ljubljani.

Čeprav je srbski predsednik Aleksandar Vučić Slovence označil kot “odvratne”, pa našo državo očitno rad obišče in ima pri nas tudi kar nekaj prijateljev. Med njimi je ljubljanski župan Zoran Janković, s katerim se je sestal tudi 7. marca letos na dvorcu Zemono. Lastnik in chef tamkajšnje gostilne je Tomaž Kavčič, ki je tudi častni konzul Republike Srbije v Sloveniji.

Vučić je ob dnevu srbske državnosti pred dvema letoma Jankoviću tudi podelil državno odlikovanje, Kavčič pa se je Vučiću pridružil na praznovanju zmage Srbske napredne stranke na zadnjih parlamentarnih volitvah.

Vendar pa ministrstvo za zunanje in evropske zadeve z marčnim obiskom srbskega predsednika v Sloveniji ni bilo obveščeno, temveč je zanj po neuradnih informacijah N1 izvedelo iz medijev. In bilo očitno presenečeno.

Mladika
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO)

Zato smo jih o obisku povprašali. Kot so nam sporočili, je po naši zakonodaji, pravilih mednarodnih odnosov ter v skladu z rednimi uradnimi komunikacijami o načinih in modalitetah obveščanja z veleposlaništvi potrebna vsakokratna notifikacija oziroma najava prihoda visokega predstavnika tuje države v Slovenijo ali njegovega tranzita prek slovenskega ozemlja.

To je po navedbah zunanjega ministrstva še zlasti potrebno pri varovanih osebah, da lahko pristojni slovenski varnostni organi zagotovijo ustrezno varovanje visokega predstavnika.

“V skladu z diplomatsko prakso najavo prihoda visokega predstavnika tuje države opravi diplomatsko-konzularno predstavništvo te države v Sloveniji, ki z diplomatsko noto slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve obvesti o prihodu in drugih relevantnih podatkih obiska državnika svoje države v Sloveniji. Ministrstvo nato informacije posreduje neposredno slovenskim varnostnim organom,” so za N1 pojasnili v Mladiki.

Kot smo še izvedeli neuradno, je slovensko zunanje ministrstvo zaradi nenapovedanega obiska predsednika Vučića v Sloveniji na veleposlaništvo Srbije v Ljubljani poslalo diplomatsko noto, v kateri jih je opozorilo na omenjena pravila.

Z vprašanji, ali je bil srbski predsednik Vučić marca gost ljubljanskega župana in kako Zoran Janković komentira navedbe svojega prijatelja o “odvratnih Slovencih”, smo se obrnili tudi na ljubljansko mestno občino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje