AC/DC kmalu na evropsko turnejo. Kje jih boste lahko videli?

Kultura 13. Feb 202409:46 1 komentar
AC/DC
Foto: PROFIMEDIA

Avstralska skupina AD/DC je napovedala evropsko turnejo z naslovom Power up. Trajala bo tri mesece, najbližje Sloveniji pa bodo v Avstriji in Italiji.

Legendarna avstralska hard rock skupina AC/DC se prvič po skoraj osmih letih podaja na turnejo. Skupina, znana po rockovskih himnah, kot so Highway To Hell, Back In Black in Thunderstruck, je v začetku tedna napovedala evropsko turnejo Power up. Ta bo trajala od 17. maja do 17. avgusta.

Med drugim bo 25. maja nastopila v italijanskem mestu Reggio Emilia, 23. in 26. junija v avstrijskem glavnem mestu Dunaj ter 9. in 12. junija v bavarski prestolnici München. Turnejo bo začela v Nemčiji in končala na Irskem, je razvidno iz uradne spletne strani skupine.

Ustanovni član skupine Angus Young (68), ki vedno nastopa v šolski uniformi, in pevec Brian Johnson (76) sta po poročanju nemške tiskovne agencije dpa edina člana prvotne zasedbe AC/DC, ki je leta 1980 posnela Back In Black, enega najuspešnejših albumov v glasbeni zgodovini.

Kitarist Stevie Young je namreč nasledil ustanovitelja skupine Malcolma Younga, ki je zaradi bolezni umrl leta 2017. Novi član skupine je tudi bobnar Matt Laug (55), ki se je skupini pridružil lani. Nekdanji basist skupine Jane’s Addiction Chris Chaney (53) pa je nadomestil upokojenega Cliffa Williamsa.

AC/DC se še ne poslavlja od velikih odrov

Še pred nekaj leti je bilo videti, da se AC/DC poslavlja od velikih odrov. Glavni razlog je bil odhod pevca Briana Johnsona, ki je moral leta 2016 zaradi težav s sluhom skupino zapustiti na turneji Rock Or Bust. Na zadnjih 22 koncertih ga je nadomestil frontman skupine Guns N’ Roses Axl Rose. Johnsonu je uspelo težave odpraviti, tako da se je lahko vrnil h glasbi.

Leta 2020 so AC/DC posneli album Power Up. Poleg Johnsona in Williamsa, ki je že leta 2016 napovedal svojo upokojitev, se je zaradi tega vrnil dolgoletni bobnar Phil Rudd. Skupina se je z Ruddom (69) razšla leta 2014, ko je ta zabredel v težave z zakonom in je bil na rodni Novi Zelandiji celo nekaj časa v hišnem priporu.

AC/DC so zasloveli v 70. letih prejšnjega stoletja s svojim udarnim hard rockom in energičnimi nastopi v živo. Njihove pesmi, kot so Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Whole Lotta Rosie in Let There Be Rock, danes veljajo za klasike. Pevec Bon Scott je umrl leta 1980 kmalu po izdaji uspešnega albuma Highway To Hell, ki je AC/DC prinesel mednarodni preboj. Istega leta je skupina s Scottovim naslednikom Brianom Johnsonom izdala kultni album Back In Black, s katerim je nato še presegla uspeh prvega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje