Dokumentarna fikcija Martina Turka slavila na filmskem festivalu v Dublinu

Kultura 17. Jun 202413:38 0 komentarjev
Kino Volta
Kino Volta (Foto: Bloomsday Film Festival)

Na nedavno končanem filmskem festivalu Bloomsday v irskem glavnem mestu Dublin je celovečerni dokumentarno-igrani film Kino Volta režiserja Martina Turka prejel glavno nagrado za najboljši celovečerni film, so danes sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V dokumentarni fikciji Martin Turk raziskuje zgodovino Cinema Volte in se pokloni svojemu rojstnemu Trstu. V sklopu festivala Bloomsday je bil Turkov film Kino Volta prikazan minulo soboto.

Film, katerega scenarij temelji na eseju enega najvidnejših slovenskih pisateljev Draga Jančarja, je posnet v treh jezikih – slovenščini, italijanščini in angleščini. Popelje v Trst na začetek 20. stoletja, ko se štirje podjetniki pod vodstvom takrat še neznanega dublinskega učitelja Jamesa Joycea odločijo odpreti prvi irski kino – Cinema Volta v središču mesta.

Dva tržaška igralca, Danijel Malalan in Nikla Petruška Panizon, oživljata dejstva in like, ki so sodelovali v tej pustolovščini. V dokumentarni fikciji Turk raziskuje zgodovino Cinema Volte in se pokloni svojemu rojstnemu mestu Trstu.

Kino Volta
Kino Volta (Foto: Fabula)

Film je nastal v produkciji Fabula ter koprodukciji RTV Slovenija, Incipit film, Planet Korda Pictures, Filmske komisije in regionalnega AV sklada Furlanije – Julijske krajine ter s finančno pomočjo SFC.

Svetovna premiera filma je bila januarja na 35. tržaškem filmskem festivalu, na začetku maja pa so ga prikazali tudi na 19. festivalu južno vzhodnega evropskega filma (SEEfest), ki občinstvu v Los Angelesu predstavlja filmsko in kulturno raznovrstnost 20 držav iz Balkana in Kavkaza.

V Dublinu se je v nedeljo končal festival Bloomsday. Na ta dan Irska praznuje življenje pisatelja Jamesa Joycea in njegovo delo Ulikses. Joyce se je rodil v Dublinu 2. februarja 1882, februarja 1922 pa je izšel njegov najbolj znani roman Ulikses. Pisati ga je začel v Trstu, kjer je živel več kot desetletje in kjer so mu posvetili muzej.

Kino Volta, nagrajenec Martin Turk - Foto: Bloomsday Film Festival
Kino Volta, nagrajenec Martin Turk (Foto: Bloomsday Film Festival)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!