Domnevno ukradena slika odnesla italijanskega sekretarja za kulturo

Kultura 02. Feb 202419:52 0 komentarjev
Vittorio Sgarbi
Foto: PROFIMEDIA

Italijanski umetnostni zgodovinar in kritik Vittorio Sgarbi, ki je znan po kletvicah in seksističnih komentarjih, je predmet več preiskav. S položaja državnega sekretarja pa ga je odnesla domnevno ukradena slika iz 17. stoletja.

Državni sekretar na italijanskem ministrstvu za kulturo Vittorio Sgarbi, ki je predmet več preiskav, vključno z eno, ki zadeva domnevno ukradeno sliko, je odstopil. Njegov odstop je prvi odstop kakega člana italijanske desne vlade pod vodstvom premierke Giorgie Meloni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sgarbi, znan italijanski umetnostni zgodovinar in kritik, je svoj odstop napovedal med današnjim televizijskim nastopom v Milanu. 71-letnik je v preteklosti poskrbel za negodovanje javnosti tudi zaradi kletvic in seksističnih komentarjev med javnimi nastopi.

Tožilstvo je minuli mesec sporočilo, da je uvedlo preiskavo o tem, ali je bila slika, ki naj bi bila v lasti Sgarbija in naj bi bila delo umetnika iz 17. stoletja Rutilia Manettija, ukradena ter spremenjena, da bi prikrili njen izvor.

Italijanska Rai je prva razkrila, da naj bi bila Sgarbijeva slika skoraj identična sliki, ki so jo ukradli leta 2013. Sgarbi je zatrjeval, da gre za dve sliki in da sam poseduje original.

Sliko z naslovom Prijetje svetega Petra, ki je po poročanju medijev vredna več sto tisoč evrov, so po navedbah preiskovalcev leta 2013 neznani storilci izrezali iz okvirja in ukradli v gradu Buriasco v Piemontu na severu Italije. Slika se je nato ponovno pojavila leta 2021 na razstavi v Toskani kot domnevna Sgarbijeva last.

Proti njemu tečejo tudi druge preiskave

Italijanski protikorupcijski organ je v drugem primeru oktobra lani začel preiskavo proti Sgarbiju zaradi domnevnega sprejemanja donosnih honorarjev za govore na kulturnih dogodkih. Italijanski Časnik Il Fatto Quotidiano je izračunal, da je državni sekretar v devetih mesecih za te nastope prejel približno 300.000 evrov.

Sgarbija po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že dlje časa preiskujejo tudi zaradi nezakonitega izvoza slike francoskega slikarja Valentina de Boulogna (1591-1632). V tem primeru je osumljen, da je sliko poskušal prodati v tujino.

Ta teden se je v javnosti tudi pojavil posnetek Sgarbija, na katerem je videti, kako vpije in zmerja novinarja z besedami: “Če boš umrl v prometni nesreči, bom vesel.” Danes se je za te besede opravičil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!