Bi se lahko pokojnine znova zvišale? Poslanci so odločili o Ruparjevem predlogu

Slovenija 01. Feb 202406:21 > 19:14 13 komentarjev
Starejša občanka
Poslanci bodo januarsko redno sejo sklenili z obravnavo predloga zakona o zvišanju pokojnin. (Foto: Uroš Kokol/N1)

Predlog zakona o izrednem zvišanju pokojnin, ki ga je v državni zbor s podpisi volivcev vložila civilna iniciativa Glas upokojencev s prvopodpisanim Pavlom Ruparjem, ni primeren za nadaljnjo obravnavo, so ocenili poslanci. Da je primeren, je ocenilo 24 poslancev, nasprotnega mnenja pa jih je bilo 45.

Po predlogu, ki bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme, bi pokojnine, ki ne presegajo 1.000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1.500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1.500 evrov pa za pet odstotkov, je v današnji predstavitvi predloga dejal Pavel Rupar.

Predlog je hkrati povezan z delom člena pokojninskega zakona, po katerem država zagotavlja sredstva iz državnega proračuna za obvezno zavarovanje zaradi priznavanja ali odmere pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja pod posebnimi pogoji. Med upravičenci so tudi družinski člani padlih oziroma umrlih borcev narodnoosvobodilnega boja, ki pa po danes obravnavanem predlogu zakona ne bi bili več upravičeni do teh pravic.

Vlada predloga zakona ni podprla. Kot je opozorila, bi se moral izdatek na pokojninskem področju za izvajanje obravnavanega predloga letno zvišati za 870 milijonov evrov. Če bi ta sredstva hoteli pridobiti, bi se morali prispevki delodajalcev in delojemalcev pomembno zvišati. A širokega družbenega soglasja med generacijami za to ni, je med današnjo prvo obravnavo predloga poudaril državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija.

Poslanske skupine koalicijskih strank so v predstavitvi stališč opozarjale, da predlog ruši razmerja med pokojninami, da je populističen in parcialen. Poslanski skupini SDS in NSi pa sta po drugi strani menili, da vlada ne stori dovolj za upokojence z nizkimi prejemki in da je zato obravnavani predlog zanje dobrodošel.

Današnjo prvo obravnavo predloga je sicer zaznamovala ostra izmenjava besed med predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič na eni strani ter Ruparjem in poslanci SDS na drugi. Dogajanje je postalo še bolj napeto po odločitvi Klakočar Zupančič, da se morajo obiskovalci na balkonu, ki so podpirali obravnavani predlog zakona in so med sejo glasno izražali svoje mnenje, v skladu s hišnim redom odstraniti iz dvorane. Klakočar Zupančič je za nekatere medije pojasnila, da je bil Rupar zelo žaljiv tako do poslancev kot do nje osebno, zaradi česar je povzdignila glas.

Z 31. januarjem so upokojenci na svoje račune zaradi uskladitve pokojnin prejeli višje zneske kot prejšnje mesece. Poglejte tabelo z izračunom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje