Filipini prevzemajo naslov častne gostje knjižnega sejma v Frankfurtu

Kultura 20. Okt 202408:25 0 komentarjev
Prizor iz letošnjega Frankfurtskega knjižnega sejma
Prizor iz letošnjega Frankfurtskega knjižnega sejma (Foto: PROFIMEDIA)

Filipini bodo prihodnje leto častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS). Na nedavni novinarski konferenci v nemški finančni metropoli so že ponudili prvi pogled v svojo predstavitev na FKS 2025. Ta bo potekala pod motom Domišljija v zraku. Od letošnje častne gostje Italije bodo ta naslov prevzeli danes.

Filipini bodo tako kot kulturno raznolika država, ki obsega 7.641 otokov, na sejmu v Frankfurtu stavili na moč raznolikosti s predstavitvijo svojih osrednjih umetnikov, tradicijo avtohtonih skupnosti, globalnimi perspektivami in poklonom svojemu literarnemu junaku Joseju Rizalu, so zapisali v sejemskem sporočilu za javnost.

Prav odlomek iz Rizalovega romana Noli Me Tangere (Ne dotikaj se me) je bil navdih za izbiro mota, ki naj bi predstavljalo most do živahne literature in kulture Filipinov ter njihove bogate zgodovine. Mednarodno občinstvo z njim tudi vabijo, naj odkrije literarno srce Filipinov.

Direktor FKS Juergen Boos je ob tem povedal, da se zelo veseli Filipinov kot častne gostje leta 2025. V motu častne gostje sam vidi poklon pripovedovanju zgodb.

“Z več kot 109 milijoni prebivalcev so Filipini trinajsti najštevilčnejši narod na svetu. Za številne v Evropi je filipinska književnost še vedno neznano področje. Izvedeli bomo lahko veliko o pomenu pripovedovanja zgodb in sedanje kulturne scene za filipinsko civilno družbo,” je povedal. “Veselim se, da bomo leta 2025 v Frankfurtu izkusili raznolike vplive 183 jezikov, ki jih govorijo na 7.641 filipinskih otokih,” je dodal.

Prizor iz letošnjega Frankfurtskega knjižnega sejma
Prizor iz letošnjega Frankfurtskega knjižnega sejma (Foto: PROFIMEDIA)

Mejnik v kulturni zgodovini Filipinov

Kurator filipinskega paviljona Patrick Flores je o motu častne gostje povedal, da “vsi ključni izrazi domišljija, ljudje in zrak aludirajo na kontekst branja in pisanja: avtorje in naslovnike besedil, talent neodvisnega bralca in pisateljskega posameznika in skupnosti, ki jo privlači učinek (zračno) navdihujočih knjig”.

“Filipinska literatura daleč presega zgolj pripovedovanje zgodb. Predstavlja kolektivno izkušnjo, ki bralcem posreduje globalne ideje in vizije prihodnosti. Filipinske zgodbe zajemajo različne žanre in medijske oblike ter ponujajo edinstven pogled na zgodovinska, kulturna in sodobna vprašanja,” je dodal.

Filipini se na letošnjem sejmu predstavljajo z več kot 70 založniki, avtorji in ustvarjalci. Na filipinski stojnici in v različnih delih knjižnega sejma je na ogled približno 700 naslovov različnih žanrov. Svojo kulturno ponudbo predstavljajo tudi s štiridnevnim programom z naslovom V zraku v Heidelbergu in Wilhelmsfeldu, kjer je Rizal v 80. letih 19. stoletja napisal Noli Me Tangere.

Filipini so prvič na FKS sodelovali leta 1998. Po krajšem odmoru so se na sejem vrnili leta 2015. Leta 2023, ko je bila častna gostja FKS Slovenija, so bili Filipini uradno potrjeni za častno gostjo za leto 2025, kar velja za mejnik v kulturni zgodovini Filipinov. Naslov častne gostje bodo Filipini, ki bodo nasledili Italijo, prevzeli danes, zadnji dan letošnjega FKS.

FKS 2025 bo potekal od 15. do 19. oktobra.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!