V Italiji odmeva seznam avtorjev, ki gredo na Frankfurtski knjižni sejem

Kultura 24. Jun 202411:41 1 komentar
Italijanska premierka Giorgia Meloni
Italijanska premierka Giorgia Meloni (Foto: PROFIMEDIA)

Italija bo leto dni za Slovenijo častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS). Na Apeninskem polotoku med drugim odmeva, da na seznamu sto italijanskih avtorjev, ki bodo sodelovali na letošnjem sejmu, ni do mafije in sedanje italijanske desne vlade kritičnega avtorja Roberta Saviana.

Svetovno znani avtor Gomore že 18 let zaradi groženj mafije živi pod policijsko zaščito. Pogosto žalitve na njegov račun v Italiji izrekajo tudi predstavniki politične desnice.

Oktobra lani je bil Roberto Saviano obsojen na tisoč evrov globe zaradi razžalitve premierke Giorgie Meloni. Neapeljčan je v pogovorni oddaji leta 2020 Meloni kot takrat še vodjo desničarske stranke Bratje Italije zaradi njenih stališč do priseljencev večkrat označil za “prasico” (bastarda).

Vodja italijanskega programa častnega gostovanja, televizijski novinar Mauro Mazza, ki ga je imenovala italijanska vlada, je pred slabim mesecem dni utemeljil, da v primeru Saviana in Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS) ne gre za diskriminacijo. Po njegovih besedah je, kot je poročala avstrijska tiskovna agencija APA, pomembneje “dati prostor avtorjem, ki ga v preteklosti niso dobili”.

Roberto Saviano
Italijanski pisatelj Roberto Saviano (Foto: PROFIMEDIA)

Gre za maščevanje vlade?

Zaradi tega, ker Saviana ni na seznamu za FKS, so se po poročanju nemškega časnika Die Tageszeitung odzvali številni italijanski avtorji in izrazili solidarnost z avtorjem Gomore, ki velja tudi za najbolj politično izpostavljenega levo usmerjenega italijanskega avtorja. Znani italijanski književnik Sandro Veronesi je protestno zapustil delegacijo, ki bo Italijo zastopala na sejmu.

“Neumni in smešni razlogi, s katerimi je Mazza upravičil izključitev Roberta Saviana, mi ne dovolijo, da bi sprejel povabilo,” je v odzivu sporočil Veronesi, dvakratni dobitnik najpomembnejše italijanske literarne nagrade strega. Kot je še dejal, gre za “vmešavanje” italijanske premierke Meloni in njenih najbližjih zaupnikov v odločitve, “ki ne bi smele temeljiti na politični logiki”.

Italijanski pisatelj Paolo Giordano se je javno vprašal: “Kako je nekdo sploh lahko prišel na idejo, da (Saviana) ne bi povabili v italijansko delegacijo?” Nekdanji direktor torinskega knjižnega sejma in italijanski pisatelj Nicola Lagioia pa je menil, da avtorjev, kot je Saviano, v Frankfurt “niso povabili zaradi maščevanja vlade”.

V Italiji se je razprava med vlado in intelektualci po navedbah nemškega Die Tageszeitung že zdavnaj spremenila v nekakšno kampanjo proti kritičnim stališčem. Na televiziji in drugih pomembnih javnih dogodkih tako pogosto ni mesta za kritične glasove.

Letošnji FKS bo potekal od 16. do 20. oktobra. Italija bo častna gostja pod geslom Zakoreninjeni v prihodnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje