Francoska sodna drama po zmagi v Cannesu postala še evropski film leta

Kultura 10. Dec 202307:55 0 komentarjev
Evropske filmske nagrade
Režiserka Justine Triet in igralka Sandra Hüller z nagradami za film Anatomija padca (Foto: PROFIMEDIA)

Na podelitvi evropskih filmskih nagrad je slavil film Anatomija padca francoske režiserke Justine Triet. Prejel je glavno nagrado za evropski film leta, pa tudi za režijo, scenarij, montažo in glavno žensko vlogo. V tej kategoriji je slavila nemška igralka Sandra Hüller.

Film Anatomija padca je tako pobral večino nagrad, ki jih nekateri primerjajo z ameriškimi oskarji. Za nagrade se je v ožjem izboru potegovalo pet filmov. Za kipec za najboljši celovečerec je Evropska filmska akademije (EFA) poleg zmagovalca letošnjega festivala v Cannesu, Anatomije padca, nominirala še film na temo holokavsta britanskega režiserja Jonathana Glazerja Interesno območje, ki je v Cannesu prejel veliko nagrado žirije – grand prix ter nagrajenca žirije na tem festivalu Padlo listje finskega režiserja Akija Kaurismäkija.

Za najboljšega igralca je bil izbran Mads Mikkelsen za vlogo v filmu Nikolaja Arcela Obljubljena dežela.

Nominirana sta bila še filma Jaz, kapitan italijanskega režiserja Mattea Garroneja, ki je s festivala v Benetkah odšel s srebrnim levom za režijo, in Zelena meja poljske režiserke Agnieszke Holland, ki je v Benetkah prejel posebno nagrado žirije. Obenem so se tudi režiserji vseh petih filmov potegovali za naziv evropskega režiserja leta, ki ga je odnesla Justine Triet.

Evropske filmske nagade
Režiserka Justine Triet je po zmagi v Cannesu slavila še na evropskih filmskih nagradah (Foto: PROFIMEDIA)

Zgodba o družinski tragediji

Anatomija padca je sodna drama, v kateri je na zatožni klopi vdova, obtožena umora svojega moža. Justine Triet je želela ustvariti film, ki želi v prvi vrsti prikazati propad razmerja med zakoncema. Obenem pa opozoriti na otroka, ki spremlja družinsko tragedijo in sodno dramo.

V osredju filma je družina, ki jo sestavljajo nemška pisateljica Sandra, njen francoski mož Samuel in enajstletni sin Daniel, ki že leto dni živijo na samem v odmaknjenem kraju v francoskih Alpah. Ko Samuela najdejo mrtvega v snegu pod njihovo kočo, Sandra postane glavna osumljenka, so vsebino filma povzeli na spletni strani EFA.

EFA je evropske filmske nagrade letos podelila 36. po vrsti.

Evropske filmske nagrade
Nemška igralka Sandra Hüller je prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo v filmu Anatomija padca (Foto: PROFIMEDIA)

Britanski legendi nagrada za življenjsko delo

Na včerajšnji več kot triurni prireditvi v Berlinu so podelili še več drugih nagrad. Nagrado za najboljši dokumentarni film je prejel film Smoke Sauna Sisterhood, ki je nastal v koprodukciji med Estonijo, Francijo in Islandijo. Režiserka filma Anna Hints je ob prejemu nagrade zahvalo kar odpela. Za animirani film je nagrado prejel film Robot Dreams, katerega scenarist in režiser je Španec Pablo Berger. Nagrado Fipresci za evropsko odkritje je prejel britansko-grški film How to have sex, ki ga je režirala Molly Manning Walker.

Film Interesno območje je domov odnesel nagrado za zvok, ki sta jo prejela Johnnie Burn in Tarn Willers.

Lani so prvič podelili evropsko nagrado za trajnostni razvoj, ki jo je prejela predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Letos so jo namenili turški podjetnici, filantropistki in ambasadorki umetnosti Güler Sabanci. Za nagrado je prejela drevo.

V soju žarometov so bili tudi britanska igralka Vanessa Redgrave, ki je prejela priznanje za življenjsko delo, španska režiserka Isabel Coixet s priznanjem za dosežek v svetovni kinematografiji in madžarski režiser Bela Tarr. Slednji je prejel častno priznanje predsednika in upravnega odbora akademije.

Evropske filmske nagrade
Madžarski režiser Bela Tarr je prejel častno priznanje predsednika in odbora Evropske filmske akademije (Foto: PROFIMEDIA)

EFA je podelila tudi t.i. nagrade odličnosti.

Na prireditvi, ki jo je povezovala nemška igralka Britta Steffenhagen, so med drugim večkrat pozvali k miru, spomnili pa so se tudi več lani preminulih evropskih filmskih ustvarjalcev. Tako je bilo na projekciji In memoriam med drugim videti tudi imeni slovenskega scenarista in režiserja Maka Sajka in filmske producentke Dunje Klemenc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!