Iščete poletno branje? To so najboljše knjige tega stoletja

Kultura 19. Jul 202420:22 0 komentarjev
branje knjige
Foto: PROFIMEDIA

Katere knjige iz tega stoletja so se vam najbolj vtisnile v spomin? Več kot 500 pisateljev in ljubiteljev branja je glasovalo prav o tem, rezultat pa je seznam 100 najboljših knjig, ki so nastale v 21. stoletju. Morda boste prav na njem našli knjigo, ki jo lahko letos s seboj odnesete na oddih, ali pa boste našli naslov dela, ki ste si ga vedno želeli prebrati.

Mnogi bralci se z veseljem ozrejo na prebrane knjige in izbirajo najljubše. Pred začetkom leta 2025 so se tako v preteklost ozrli pri časopisu New York Times ter izbrali najboljše in najvplivnejše knjige 21. stoletja. Za mnenje so povprašali več kot 500 pisateljev, pesnikov, kritikov, knjižnih moljev in urednikov. Vsak izmed njih je izbral 10 najljubših del, ki so izšla po 1. januarju 2000.

Na prvo mesto seznama se je zavihtela Genialna prijateljica Elene Ferrante. Gre za prvo knjigo iz Neapeljskega cikla, ki bralce po vsem svetu navdušuje z rahločutnim portretom življenja žensk skozi desetletja. Na seznamu stotih najboljših knjig se je znašla tudi zadnja, četrta knjiga iz te zbirke O izgubljeni deklici.

Na seznamu pa je še eno delo Elene Ferrante. Pisateljica, ki ustvarja pod psevdonimom, njena identiteta je neznanka, piše pa v italijanščini, je ena izmed le treh avtorjev, ki imajo na seznamu po tri knjige. Tako se je med najboljše knjige tega stoletja uvrstilo še delo Dnevi zavrženosti.

@nytimes What are the 100 best books of the 21st century? The New York Times Book Review sent a survey to hundreds of literary luminaries, asking them to name the best books published since Jan. 1, 2000. Gilbert Cruz, editor of the Book Review, shares some highlights from the list. Video by Gilbert Cruz, Karen Hanley and Claire Hogan #books #booktok #top100books ♬ original sound – The New York Times

Po tri knjige imata na seznamu še ameriški pisatelj kratkih zgodb George Saunders in pisateljica Jesmyn Ward, ki je dvakrat prejela nagrado National Book Award.

Na seznamu je tudi precej distopičnih knjig in postapokaliptične fikcije, je na TikToku izpostavil urednik Gilbert Cruz. “Nekaterim – ne meni – se to morda zdi popolnoma primerno za to stoletje,” je pripomnil. Iz tega žanra je Cruz izpostavil delo Cesta ameriškega pisatelja Cormaca McCarthyja, Station Eleven kanadske romanopiske Emily St. John Mandel in Ne zapusti me nikdar, ki ga je napisal japonsko-britanski pisatelj, prejemnik Nobelove nagrade, Kazuo Išiguro.

Med 10 najboljših knjig 21. stoletja so se uvrstile:

1. Genialna prijateljica, Elena Ferrante

2. The Warmth of Other Suns, Isabel Wilkerson

3. Wolf Hall, Hilary Mantel

4. The Known World, Edward P. Jones

5. Popravki, Jonathan Franzen

6. 2666, Roberto Bolano

7.  The Underground Railroad, Colson Whitehead

8. Austerlitz, Winfried Georg Sebald

9. Ne zapusti me nikdar, Kazuo Išiguro

10. Gilead, Marilynne Robinson

Celoten seznam je objavljen na spletni strani časopisa New York Times. Preverite pa lahko tudi, katerih 10 knjig so kot najljubše izpostavili posamezni pisatelji.

Knjige, ki so prevedene v slovenščino, so na seznamu navedene s slovenskimi naslovi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!