Ljubljanska občina bi v Tivoliju obudila Plečnikov avditorij. Del stroke proti

Kultura 03. Feb 202213:20 > 14:25 2 komentarja
Razpisna dokumentacija Mestne občine Ljubljana

Del stroke v javnem pismu poziva Mestno občino Ljubljana, da si premisli in odstopi od načrtovane rekonstrukcije Plečnikovega avditorija v parku Tivoli. Po njihovih besedah skrb zbujata tako predlog za nov objekt kot to, kako je do odločitve zanj prišlo, navsezadnje pa tudi način, kako se namera predstavlja javnosti. Rekonstrukcij naj bi bila po oceni ljubljanske občine končana do konca poletja.

Ob načrtovani rekonstrukciji Plečnikovega avditorija v parku Tivoli del stroke v javnem pismu poziva Mestno občino Ljubljana, da si premisli in odstopi od načrtovanega posega, pri katerem po njihovem ne gre za rekonstrukcijo Plečnikove ureditve. Namesto “nove gradnje v Tivoliju” si podpisniki pisma želijo javne razprave o celostnem urejanju parka.

Pod javno pismo se podpisujejo krajinski arhitekti, arhitekti in umetnostni zgodovinarji Ana Kučan, Beti Žerovc, Maja Simoneti, Urška Jurman in Andrej Hrausky ter oddelek za krajinsko arhitekturo ljubljanske biotehniške fakultete, oddelek za umetnostno zgodovino ljubljanske filozofske fakultete in Društvo krajinskih arhitektov Slovenije.

Kot navajajo, jih je sredi januarja letos vznemirila novica o načrtovani rekonstrukciji Plečnikovega avditorija v ljubljanskem parku Tivoli. “Skrb zbujata tako predlog za nov objekt kot to, kako je do odločitve zanj prišlo, navsezadnje pa tudi način, kako se namera predstavlja javnosti. Zdi se, da se poseg v Tivoli izpostavlja kot rekonstrukcijo Plečnikovega dela zato, da bi se s sklicevanjem na največjega mojstra slovenske arhitekture prepričalo javnost o utemeljenosti posega,” so uvodoma zapisali podpisniki.

Območje, v katerega je arhitekt Jože Plečnik pred skoraj 100 leti umestil avditorij, je danes senčna jasa na obronku gozda za Tivolskim gradom, ki dopolnjuje podobo negovane narave v mestu in gosti ljubitelje mirnih delov parka. Za letno gledališče na tem mestu ni potrebe, še sploh, ker je prizorišč za različne dogodke na prostem ob prenovljenih objektih in delujočih ustanovah v parku več kot dovolj, menijo podpisniki.

Oživitvi letnega gledališča, ki je bilo urejeno leta 1933 in za katerega je po navedbah podpisnikov zamolčano, da nikoli ni uspešno zaživelo, nasprotujejo, ker bo po njihovem nova gradnja močno posegla v naravo parka in generirala veliko novih dogodkov, s tem pa že preobremenjeni park obtežila še z dodatnim prometom, novo infrastrukturo, svetlobo, hrupom in obiskovalci, ki bi sicer na prireditve šli drugam.

Ker bi novi avditorij po njihovem postal sprožilec številnih negativnih vplivov na okolje, naravo in doživljanje parka, se zavzemajo za ohranitev prostora nekdanjega avditorija v današnji podobi in funkciji ter nasploh za vzdržno, strokovno in celostno urejanje parka.

Mestno občino Ljubljana zato pozivajo, da si premisli in odstopi od načrtovanega posega, ki je bil po navedbah podpisanih javnosti predstavljen neustrezno in brez vsakršne predhodne javne strokovne razprave in utemeljitve. Slednje skrbi v enaki meri kot sam poseg, so dodali.

Namesto nove gradnje v Tivoliju dolgoročno vzdržno urejanje

Namesto “nove gradnje v Tivoliju”, kot so zapisali, si želijo javne razprave o tem, kako zagotoviti obče koristno in dolgoročno vzdržno urejanje in rabo Tivolija ter celotnega krajinskega parka. Prav tako si želijo razprave o ohranjanju drugih mestnih zelenih površin ter o zagotavljanju novih zelenih površin in javnih kulturnih prizorišč v drugih predelih mesta.

Mestna občina Ljubljana je 6. januarja letos objavila razpis za izbiro izvajalca rekonstrukcije Plečnikovega avditorija Tivoli, ki bo nastala po načrtih arhitekturnega ateljeja Medprostor. Razpis je bil odprt do 21. januarja. Ob objavi razpisa so na občini ocenjevali, da bi lahko dela bila končana do konca poletja.

Loading Poll...

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje