Kdo je Teodor Goznikar?

Slovenija 03. Feb 202210:03 > 17:52 0 komentarjev
Teodor Goznikar
Borut Živulović/BOBO

Teodor Goznikar, ki je po neuradnih podatkih osumljen pošiljanja grozilnih pisem vidnim politikom, se je pogosto pojavljal ob predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču. Skupaj sta položila venec ob Titovem spomeniku in potovala v BiH in na Dunaj. Goznikar je sodeloval tudi pri poslu za dobavo ograje za južno mejo. Decembra je odstopil z mesta poveljnika civilne zaščite v Celju. Župan Bojan Šrot nam je dejal, da z njim ni bil zadovoljen.

Policija je po naših neuradnih podatkih na podlagi posnetkov varnostnih kamer, razgovorov in primerjanja DNK prepričana, da je Teodor Groznik poslal grozilna pisma več koalicijskim politikom ter politikom, ki koalicijo podpirajo. Goznikar je krivdo za Večer zanikal.

SNS: Takšna dejanja najostreje obsojamo

Iz SNS so danes dopoldne medijem poslali sporočilo, da je Goznikarju z včerajšnjim dnem prenehalo članstvo v stranki. V neuradnih pogovorih so viri iz stranke SNS v to informacijo podvomili. Dejali so nam, da mora odločitev o izključitvi sprejeti 20-člansko predsedstvo stranke. To naj bi se predvidoma zgodilo naslednji teden.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je včeraj dejal, da je nad informacijami o identiteti domnevnega avtorja groženj šokiran. Potrdil je, se poznata, vendar je pojasnil, da Goznikar ni bil pomemben član stranke. Morda je bil celo “potaknjenec”, je dejal Jelinčič.

“Glede na določena namigovanja nekaterih medijev izjavljamo, da gospod Goznikar ni bil nikakršna desna roka predsednika stranke, kakor ni bil tudi član nobenih organov stranke,” so danes sporočili iz stranke.

Danes popoldne so poslali še eno sporočilo za javnost. Besedilo je daljše in bolj čustveno, iz njega pa izhaja, da se počutijo izdane. “Slišimo ogromno zgodbic,” so zapisali, “Od tega, da naj bi bili kaznovani, ker nam javnomnenjske ankete kažejo prestop parlamentarnega praga, do tega, da je bil omenjeni član podtaknjenec vladajoče stranke.”

Viden član SNS

Fotografija na začetku članka je z žrebanja vrstnega reda kandidatnih list za evropske volitve leta 2019. Na žrebanju je SNS zastopal Goznikar. Spodaj so fotografije, na katerih sta Jelinčič in Goznikar. Ena je s kongresa SNS leta 2017, druga z maja 2019, ko sta na vrtu ob Jelinčičevi hiši položila venec ob kipu Josipa Broza Tita. Tretja je s srečanja s predsednikom narodne skupščine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, četrta, kot je ob fotografiji napisal Goznikar, pa s srečanja s takratnim predsednikom kazahstanske narodne skupščine.

Kot je opozoril Reporter, so v SNS Goznikarja vsaj enkrat opisali kot člana predsedstva stranke. To so storili, ko so na Jelinčičevem profilu na spletnem omrežju Facebook poročali o obisku Kanuta Saudabayeva, nekdanjega državnega sekretarja Kazahstana. Ta objava je iz bila Jelinčičevega profila danes izbrisana. Fotografijo tega obiska je objavil tudi Goznikar na spletnem omrežju Instagram, a se pri tem ni opisal kot član predsedstva SNS.

Teodor Goznikar SNS Zmago Jelinčič Teodor Goznikar SNS Zmago Jelinčič
Facebook
Zmago Jelinčič Teodor Goznikar Zmago Jelinčič Teodor Goznikar
Žiga Živulović jr./BOBO
Teodor Goznikar Zmago Jelinčič Republika Srpska Teodor Goznikar Zmago Jelinčič Republika Srpska
Instagram
Teodor Goznikar Zmago Jelinčič Kazahstan Teodor Goznikar Zmago Jelinčič Kazahstan
Instagram
Jelinčič Goznikar Saudabayev Jelinčič Goznikar Saudabayev
Instagram

Podpiral koalicijo

Goznikar je na družabnih omrežjih večkrat izražal podporo vladajoči koaliciji in kritiziral njene nasprotnike. Predsednik vlade Janez Janša pa je danes poudaril, da je Goznikar leta 2019 na Twitterju delil izjavo o domobrancih, ki jo je pred leti za Mladino dal zdaj pokojni psihiater Janez Rugelj. “Oseba, ki bi bila hkrati podpornik vlade in Mladine, v realnem svetu ne obstaja,” je zapisal Janša. Janša in njegovi podporniki so opozorili tudi, da je Goznikar po evropskih volitvah leta 2019 čestital sedanji predsednici SD in evropski poslanki Tanji Fajon.

Teodor Goznikar Teodor Goznikar
Twitter
Teodor Goznikar Teodor Goznikar
Twitter
Tanja Fajon Teodor Goznikar Tanja Fajon Teodor Goznikar
Twitter

Sodeloval pri poslu s panelno ograjo

Leta 2019 je Goznikar sodeloval pri poslu s postavitvijo panelne ograje na južni meji, je julija 2019 razkril POP TV. Takrat je posel dobilo srbsko podjetje Legi-SGS, dokumentacijo zanj pa je v postopku javnega naročila vložil Goznikar. Legi-SGS je sicer že prej dobavljal panelno ograjo za južno mejo, vendar prek slovenskega podjetja Minis. V začetku leta 2019 pa je sodišče ugotovilo, da je Minis državi zamolčal svoje davčne obveznosti. Zato mu je za pet let prepovedalo sodelovanje pri javnih naročilih.

Vodil celjski štab civilne zaščite

Lani poleti je Goznikar pomagal iz Savinje rešiti moškega, ki se je utapljal. Leta 2018 ga je državni svet uvrstil med prejemnike plaket najzaslužnejših prostovoljcev. Državnemu svetu sta ga predlagala Združenje policistov in Marko Zidanšek, nekdanji predsednik SLS ter državni svetnik. Danes je predsednik državnega sveta Alojz Kovšca dejal, da bodo Goznikarju plaketo odvzeli, če se očitki izkažejo za resnične.

Predlani je Goznikar na Twitterju zapisal, da je novembra 1990 najverjetneje rešil življenje ženski, ki je ostala ujeta v garaži s prižganim avtomobilom. “Takrat sem kot mladinec pristopil k civilni zaščiti, danes pa sem ponosno njen poveljnik,” je zapisal novembra 2020. 

Teodor Goznikar Twitter

Twitter

Goznikar je poveljnik civilne zaščite Mestne občine Celje postal septembra 2020. Že dobro leto dni pozneje, decembra lani, je s tega mesta odstopil. Celjski župan Bojan Šrot nam je povedal, da se je odločil za zamenjavo celotnega vodstvenega štaba celjske civilne zaščite, saj z njim ni bil zadovoljen. “Ni funkcioniralo,” nam je povedal.

Šrot je poudaril, da se je eden od Goznikarjevih namestnikov neprimerno vedel do izvajalcev cepljenja na cepilnih mestih. “Obnašal se je kot general,” je pojasnil. Čeprav naj bi tega namestnika želel razrešiti tudi Goznikar, je Šrot zamenjal celoten štab. Kot je pojasnil, je bilo motečih več stvari. “Zamujala so poročila o prostovoljcih,” je navedel kot primer.

Spor s policijskim sindikatom

Čeprav ni policist, je bil zastopnik Združenja policistov Slovenije, ki je ustanovilo Sindikat policistov Slovenije (SPS). Goznikar naj bi bil blizu dolgoletnemu predsedniku SPS Zoranu Petroviču in je bil tudi častni član sindikata. Zaradi afere z nadzorom takratnega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja je marca 2017 Petrovič odstopil z mesta predsednika. Kmalu za tem so v sindikatu sprožili disciplinske postopke zoper Goznikarja, nam je dejal sedanji predsednik SPS Kristijan Mlekuš. Spor je po Mlekuševih besedah nastal zato, ker je Goznikar kot zastopnik Združenja policistov Slovenije želel doseči, da sindikat združenju plačuje za uporabo znakov sindikata. V disciplinskem postopku so ugotovili, da je deloval v nasprotju s temeljnimi načeli SPS in da je škodoval ugledu in interesom sindikata. Januarja 2018 smo mu odvzeli naziv častnega člana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!