München bo vendarle dovolil koncert slovitega zvezdnika

Kultura 23. Mar 202310:50 1 komentar
Profimedia

V zadnjih tednih je zaradi domnevnega antisemitizma pod vprašajem več koncertov Rogerja Watersa v Nemčiji. A so lokalne oblasti sporočile, da koncert 21. maja v Münchnu bo. "To je udarec v obraz judovski skupnosti in vsem, ki si prizadevajo za spoštljivo in strpno sobivanje," je odločitev komentirala predsednica tamkajšnje judovske skupnosti. Za zdaj ostaja nejasno, kaj bo s koncerti v Hamburgu, Kölnu, Berlinu in Frankfurtu.

Medtem ko si v Frankfurtu še vedno prizadevajo za odpoved koncerta soustanovitelja legendarne skupine Pink Floyd Rogerja Watersa zaradi njegovega “protiizraelskega vedenja”, iz Münchna sporočajo, da koncert v mestni olimpijski dvorani 21. maja bo.

Župan Dieter Reiter je v odgovoru na zahtevo o odpovedi koncerta odgovoril, da trenutno ne vidi “nobene pravne in varne možnosti za spremembo že sprejete odločitve”. “Da se razumemo, Watersa v mestu ne želim, a ga bomo morali za zdaj prenašati,” je dejal župan.

Odločitev je v javnosti naletela na neodobravanje. Predsednica münchenske judovske skupnosti Charlotte Knobloch je odobritev koncerta označila za “udarec v obraz judovski skupnosti in vsem, ki si prizadevajo za spoštljivo in strpno sobivanje”, jo povzema Deutsche Welle.

Dejala je še, da so mestne oblasti “zamudile priložnost, da bi z dejanji sledile svojim številnim izjavam o nameri boja proti antisemitizmu”. Mestni svet za dan koncerta sicer pripravlja številne razstave, ki bodo spodbujale strpnost, mednarodno solidarnost in jasno zavračale antisemitizem.

K bojkotu koncerta je pozval tudi bavarski varuh za človekove pravice Ludwig Spaenle. “V demokraciji je mogoče kritizirati konkretne politike izraelske vlade, a kritizirati obstoj države,” navaja Deutsche Welle.

Odločitev Műnchna je v nasprotju s pričakovanji Frankfurta, ki si še vedno prizadeva za odpoved koncerta zaradi Watersovega domnevnega antisemitizma.

Svojo odločitev so v Frankfurtu utemeljili z besedami, da Waters z “vztrajnim protiizraelskim vedenjem” velja za “enega najbolj daljnosežnih antisemitov na svetu”.

Waters ima maja letos napovedane še koncerte v Hamburgu, Kölnu, Berlinu in Frankfurtu. V vseh petih mestih (vključno z Münchnom) sicer potekajo protesti in zahteve po odpovedi.

Roger Waters je v preteklosti že večkrat pozval h kulturnemu bojkotu Izraela, njegov režim je primerjal z južnoafriškim apartheidom in nacizmom, druge glasbenike je pozival, naj bojkotirajo nastope v Izraelu, v svojih preteklih odrskih predstavah pa je na odru uporabljal balon v obliki pujsa s podobami Davidove zvezde, pišeta Billboard in Spiegel. “Sodnik se zato čuti poklicanega, da pošlje jasen signal proti antisemitizmu,” so nedavno sporočile mestne oblasti.

Waters bi moral 28. maja nastopiti v frankfurtski dvorani Festhalle, ki je bila v času druge svetovne vojne taborišče. V njem so v pogromu nad judi v t. i. kristalni noči pridržali 3.000 judov in jih nato usmrtili.

Glasbenik sicer razmišlja o tožbi zaradi napovedanih odpovedi svojih koncertov v Nemčiji, za katere meni, da so neupravičene in jih razume kot poskus utišanja. Odpovedi koncertov bi bile “neustavne” in “neupravičene”, so pojasnili Watersovi predstavniki, saj bi temeljile “na lažni obtožbi, da je bil Roger Waters antisemit, kar pa ni”. Glasbenik je, kot izjavo njegovih predstavnikov povzema Spiegel, svojim odvetnikom naročil, naj sprejmejo vse potrebne ukrepe za razveljavitev te “neupravičene odločitve” in zagotovijo, da bo njegova temeljna človekova pravica do svobode izražanja zaščitena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.