Na prestižnem sejmu sodobne umetnosti v Bruslju tudi slovenski umetniki

Kultura 25. Apr 202415:03 0 komentarjev
Umetniški sejem Art Brussels
Umetniški sejem Art Brussels (Foto: David Plas)

V Bruslju je danes odprl vrata sejem sodobne umetnosti Art Brussels, na katerem se bo predstavilo več kot 170 galerij in umetniških projektov iz 30 držav. Iz Slovenije na njem sodeluje galerija Ravnikar Gallery Space, ki med drugim predstavlja umetnico Meto Drčar z instalacijo iz serije Frame Series.

Art Brussels sodi med bolj uveljavljene sejme sodobne umetnosti v Evropi, ki ga po navedbah organizatorjev vsako leto obišče več kot 25.000 ljudi. V belgijsko prestolnico privablja številne galeriste, zbiratelje, kuratorje, poznavalce in ljubitelje umetnosti iz vsega sveta.

Na sejmu, ki letos obeležuje že 40. edicijo, se do nedelje predstavlja 177 mednarodnih galerij in umetniških projektov z že uveljavljenimi umetniki kot tudi porajajočimi se talenti.

Sodelujoče galerije predstavljajo umetnike in njihova dela v okviru štirih sklopov. Galerija Ravnikar Gallery Space, ki se po besedah njene direktorice Piere Ravnikar sejma udeležuje prvič, v dveh samostojnih razstavah predstavlja umetnico Meto Drčar, ki sodeluje v okviru javnega umetniškega projekta Art for the City (“Umetnost za mesto”), in nizozemskega vizualnega umetnika Barta Lunenburga, ki nastopa v sekciji Discovery (“Odkritje”).

View this post on Instagram

A post shared by Meta Drcar (@metadrcar)

V Parizu živeča slovenska umetnica Meta Drčar se obiskovalcem predstavlja s skulpturo iz serije Frame Series, delo št. 2 (II). Instalacija, narejena iz zvitkov iz nerjavečega jekla, bo postavljena na prostem ob vhodu v veličastno stavbo razstavnega centra Brussels Expo, zgrajeno v slogu art decoja leta 1935.

Del sejma je tudi prodajna zbirka KickCancer, sestavljena iz ogromne stene umetniških del v velikosti razglednice. Zbrani denar od prodaje bo namenjen belgijski fundaciji KickCancer za pomoč otrokom, zbolelim za rakom. V sodelovanju z Ravnikar Gallery Space so vključena dela slovenskih umetnikov Tadeja Vaukmana, Nine Čelhar, Ivane Bajec, Maje Babič Košir, Nevene Aleksovski, Helene Tahir in Simona Kocjančiča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!