Pomembne spremembe za samozaposlene v kulturi

Kultura 23. Feb 202315:11 5 komentarjev
asta vrečko
Žiga Živulović jr /BOBO

Vlada je na današnji seji sprejela novo uredbo za samozaposlene v kulturi, ki z besedami kulturne ministrice Aste Vrečko odpravlja dolgoročne negativne posledice epidemije covida-19. Skladno z inflacijo in povišanjem plač v javnem sektorju je vlada dvignila dohodkovni cenzus za kulturnike na 36. plačni razred.

Vlada je sprejela novo uredbo za samozaposlene v kulturi, ki jo je na novinarski konferenci predstavila resorna ministrica Asta Vrečko. Kot je Vrečko pojasnila po seji, samozaposleni v kulturi v času pandemije zaradi protikoronskih ukrepov in zaprtja javnih zavodov ter odpovedi različnih dogodkov niso mogli opravljati svojega dela.

“Danes smo sprejeli novelo, ki bo odpravila dolgoročne negativne posledice samozaposlenih v kulturi. Njihovo delo, ki predstavlja izjemne presežke, je v času covida močno trpelo,” je povedala. Samozaposleni v kulturi lahko tako sedaj uveljavijo pravico do plačila prispevka za socialno varnost po ustrezno prilagojenih kriterijih.

S spremembo uredbe ministrstvo za kulturo zdaj z znižanimi kriteriji obsega dela omogoča tudi tistim samozaposlenim v kulturi, ki izkazujejo izjemnost, a so zaradi epidemije bili primorani zamejiti svoj obseg dela, da dosegajo vstopni prag za pridobivanje ali uveljavljanje pravice do plačila prispevkov za socialno varnost, piše v sporočilu po seji vlade.

Druga ključna sprememba uredbe je višina dohodkovnega cenzusa za samozaposlene v kulturi. S cenzusom je določena skupna vsota dohodkov samozaposlenega, ki je meja za uveljavljanje pravice do plačila prispevkov za socialno varnost. Doslej je bila kot osnova za določitev cenzusa veljavna bruto plača iz 35. plačnega razreda. “V skladu s povišano stopnjo inflacije in naraščajočimi življenjskimi stroški v zadnjih desetih mesecih in povišanjem plač v javnem sektorju je po novem cenzus določen na 36. plačilni razred,”je pojasnila Vrečko in dodala, da gre za prve spremembe v nizu ukrepov urejanja cenzusa samozaposlenih. V okviru celostne reforme statusa samozaposlenih v kulturi bo ministrstvo za kulturo pripravilo uredbo drsnega cenzusa. “Z uredbo se podaljšuje obdobje za presojo dela samozaposlenega v kulturi pri tistih poklicih, ki so deficitarni, in to iz treh na pet let. Tako se položaj samozaposlenih v deficitarnih poklicih pri pridobivanju pravice do plačila prispevkov smiselno izenačuje s položajem drugih zaposlenih v kulturi,” je še predstavila Vrečko. Vlada je sicer že prejšnji teden za 50 odstotkov zvišala nadomestilo za bolniško odsotnost samozaposlenih v kulturi.

Preberite še: Vlada samozaposlenim v kulturi zvišala nadomestilo za bolniško

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje