Plače v javnem sektorju: premier na 1.854. mestu, njegova varnostnika pred njim

Slovenija 04. Feb 202313:10 > 06. Feb 2023 10:26 21 komentarjev
Vrh koalicije na Brdu pri Kranju
Borut Živulović/BOBO

Med tisoč najbolje plačanimi javnimi uslužbenci je daleč največ zdravnikov. Najvišje izplačilo za mesec oktober, 15.156 evrov bruto, je prejel zdravnik ljubljanskega kliničnega centra. Na seznamu je tudi nekaj pilotov Slovenske vojske. Predsednik vlade Robert Golob je oktobra prejel 6.249 evrov bruto in se s tem uvrstil na 1.854. mesto lestvice. Višje izplačilo kot premier sta med drugim prejela njegova varnostnika.

Z ministrstva za javno upravo so nam poslali seznam 2.000 najbolj plačanih javnih uslužbencev za oktober 2022. Najbolj plačani javni uslužbenec je zdravnik iz ljubljanskega kliničnega centra, ki je dobil 15.156 evrov bruto. Večinski del izplačila je dobil na delovnem mestu višji zdravnik specialist (14.324 evrov) od UKC Ljubljana, manjši del (832 evrov) pa od Medicinske fakultete za delo asistenta.

Tudi drugi na seznamu je zdravnik iz UKC Ljubljana. Tretji najbolje plačani zdravnik je za oktober dobil izplačili od ptujske bolnišnice (9.592 evrov) in mariborskega zdravstvenega doma (5.261 evrov), skupaj 14.853 evrov bruto.

Bruto izplačilo, navedeno na seznamu, vsebuje osnovno plačo, izplačilo nadur, dežurstvo in različne dodatke (na delovno dobo, prevoz, malico in drugo). Vključena so tudi posebna izplačila za tisti mesec, na primer za delovno uspešnost.

Na četrtem mestu je zdravnik Zdravstvenega doma Slovenj Gradec, ki je dobil izplačilo za tri delovna mesta: kot “višji zdravnik specialist PPD2” 11.255 evrov, kot “zdravnik specialist PPD1” 2.705 evrov, kot “višji zdravnik specialist PPD1” 548 evrov, skupaj pa 14.508 evrov bruto. Kratica PPD pomeni “posebni pogoji dela” in je odraz zdravnikovih težjih delovnih obremenitev oziroma težjih delovnih razmer.

Podobno so za delo na različnih delovnih mestih plačani tudi nekateri drugi zdravniki na lestvici, na šestem in sedmem mestu sta zdravnika Splošne bolnišnice Trbovlje. V trboveljski bolnišnici so nam pojasnili, da so ti zdravniki zaposleni na enem delovnem mestu (višji zdravnik specialist PPD1), navedba drugega delovnega mesta pa predstavlja plačilo za opravljena dežurstva, ki so plačana po delovnem mestu zdravnik specialist PPD1. Izplačilo poleg dežurstva zajema tudi plačila covid dodatke za leto 2022 (april–junij 2022), nadurno delo in izplačilo ur zaradi izteka referenčnega obdobja, so odgovorili in dodali, da “izrazita kadrovska podhranjenost bolnišnice vodi v delo preko rednega delovnega časa, kar omogoča realizacijo programa. Zavoljo tega se opravijo in izplačajo nadure, hkrati pa dotični opravijo visok delež dela v dežurni službi”. Pojasnili so še, da je v manjših bolnišnicah kadrovska stiska in podhranjenost še toliko bolj izrazita, saj je neprekinjeno zdravstveno varstvo treba pokriti v manjših ali večjih sistemih in zato zaposleni v manjših bolnišnicah opravljajo dela na več deloviščih, da se pokrije vse naloge in zagotovi oskrbo vsem pacientom”.

Zdravniki in direktorji zdravstvenih domov oziroma bolnišnic zasedajo prvih 36 mest na lestvici.

Na 37. mestu je direktorica Narodne galerije Barbara Jaki, ki je oktobra prejela 11.186 bruto, na 95. mestu pa pomočnik direktorice iste galerije, ki je prejel 10.119 evrov bruto. Direktorica Jaki nam je pojasnila, da je bilo oktobrsko izplačilo izjemno, saj je bila “oktobrski plači po sklepu ministra za kulturo dodana delovna uspešnost iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu za leto 2021”. Pomočnik direktorja Narodne galerije je uvrščen v 49. plačni razred, ona kot direktorica pa v 54. plačni razred, je še povedala Jaki in dodala, da je večina direktorjev javnih zavodov v kulturi uvrščena v višje plačne razrede, kar je razvidno iz Uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju. Oba s pomočnikom prejemata zakonsko določene dodatke.

Na 38. mestu je višji policijski inšpektor specialist, ki je prejel 11.149 bruto. Šlo je za izredno izplačilo zaradi dela v tveganih razmerah.

Razen omenjenih treh so vsi ostali najbolje plačani javni uslužbenci do 100. mesta zdravniki. Seznam si lahko ogledate spodaj:

Zdravniki in piloti Slovenske vojske

Tudi v nadaljevanju seznama so v večini zdravniki oziroma direktorji zdravstvenih ustanov. Nekateri med njimi poleg zdravniške službe opravljajo še delo univerzitetnega profesorja, na seznamu najdemo tudi sekretarja ministrstva za zdravje, ki je hkrati zdravnik v UKC Maribor.

Med ostalimi je najvišje uvrščeni na 111. mestu direktor doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante, ki je oktobra prejel 9.916 evrov bruto. Tudi pri njem je šlo za izredno izplačilo, saj je z oktobrsko plačo dobil tudi plačilo povečanega obsega dela za deset mesecev v preteklem letu. Povečan obseg dela direktorja je odobril svet doma upokojencev zaradi gradnje in ob začetku delovanja dveh dnevnih centrov v Ajdovščini in Komnu, pripravi dokumentacije za gradnjo dnevnega centra v Novi Gorici in pripravi dokumentacije za gradnjo enote v Bovcu. “Sicer sem uvrščen v 51. plačni razred in moja plača znaša bruto 3.270,49 evra”, nam je še pojasnil Stante.

Na 117. mestu je višji častnik prvi pilot Slovenske vojske (SV), ki je prejel 9.858 evrov bruto, še en pilot z istim nazivom pa je na 242. mestu, dobil je 8.937 evrov bruto. Še nekaj vojaških pilotov, kontrolorjev in višjih častnikov najdemo v nadaljevanju seznama. “Ne gre za običajno plačo z rednimi dodatki, ampak je izplačilo povezano s specifičnimi pogoji in obsegom nalog v konkretnem mesecu,” pojasnjujejo v Slovenski vojski. Za oktober so pripadniki SV prejeli dodatke za opravljanja dela v posebnih delovnih pogojih, in sicer: nočno delo, delo v nedeljo, delo preko polnega delovnega časa, stalno pripravljenost na delo, delo v neenakomerno razporejenem delovnem času, delo v tveganih razmerah in povečanje plače zaradi povečanega obsega dela in obremenitev, kot predvideva Zakon o službi v Slovenski vojski.

Helikopter, vojska
Borut Zivulovič, Bobo

Na 221. mestu je diplomirana medicinska sestra v urgentni dejavnosti, ki je hkrati vodja v Splošni bolnišnici Trbovlje, in je oktobra prejela 9.052 evrov bruto. Tudi ona je, podobno kot zgoraj omenjena zdravnika, zaposlena na enem delovnem mestu (strokovni vodja V), navedba drugega delovnega mesta (medicinska sestra v urgentni dejavnosti) pa predstavlja plačilo za opravljena dežurstva, so pojasnili v bolnišnici. Izplačilo vsebuje tudi covid in druge dodatke, tako kot pri zdravnikih v isti bolnišnici.

Do 1.000. mesta se zvrstita še dva zaposlena pri policiji (tudi pri njiju je šlo za izredno izplačilo zaradi dela v tveganih razmerah) in trije sodniki, med njimi je najvišje plačilo prejel višji sodnik svetnik na Višjem sodišču Celje, 9.038 evrov bruto.

Na 236. mestu je učitelj Srednje gozdarske in lesarske šole iz Postojne, ki je prejel 8.968 evrov bruto. “Učitelju smo izplačali nadomestilo za neizkoriščen letni dopust in poračun nadur za preteklo šolsko leto,” so nam pojasnili v vodstvu šole.

Na 259. mesto se je oktobra uvrstil takratni minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič. Skupaj je prejel 8.840 evrov bruto, in sicer 5.955 za delo ministra od ministrstva, 1.978 evrov za delo rektorja od ljubljanske univerze in 907 evrov za delo znanstvenega svetnika na Fakulteti za elektrotehniko. Papič sicer v tem času ni bil več na položaju rektorja, vendar je, kot so nam pojasnili na univerzi, prejel izplačilo redne delovne uspešnosti za leto 2021. Podobno je na 747. mestu lestvice državni sekretar na istem ministrstvu Matjaž Krajnc, ki je od proračunskih uporabnikov za oktober prejel 7.426 evrov bruto. 5.294 evrov je dobil od ministrstva, 1.225 evrov od ljubljanske univerze za redno delovno uspešnost v letu 2021, ko je bil prorektor, 907 evrov pa od Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Med tisoč najbolje plačanimi so tudi visokošolski učitelj Fakultete za gradbeništvo in geodezijo na 398. mestu ter Fakultete za farmacijo na 447. mestu. Na seznamu najdemo tudi nekaj znanstvenikov, zaposlenih na Institutu Jožef Stefan, ki so hkrati dobili tudi izplačila z univerze, na kateri predavajo.

Celoten seznam 2.000 najbolje plačanih javnih uslužbencev v oktobru 2022 si lahko prenesete tu.

Varnostnika pred premierjem

Da pridemo do plače predsednika vlade, se moramo pomakniti precej navzdol po seznamu. Robert Golob je za svoje oktobrsko delo prejel 6.249 evrov in se uvrstil na 1.854. mesto. Pred njim je na 1.798. mestu predsednik republike, oktobra je bil to še Borut Pahor, ki je prejel 6.286 evrov bruto.

Na seznamu pred Pahorjem in Golobom med drugim najdemo predsednika fiskalnega sveta Davorina Kračuna, predsednika ustavnega in vrhovnega sodišča Mateja Accetta in Damijana Florijančiča ter še nekaj drugih sodnikov in tožilcev. Kračun in Accetto sta sicer del izplačila dobila od univerze oziroma fakultete.

N1

Zanimivo pa je, da sta višje izplačilo kot Robert Golob dobila dva od treh njegovih varnostnikov. Kot je videti s seznama, je namreč na 438. mestu seznama oseba, ki izplačilo dobiva iz generalnega sekretariata vlade (višji policijski inšpektor, drugi del “skrito”) in policije (v oktobru s tega naslova sicer brez izplačila). Podobno velja za še dve osebi na 1.526. mestu in 1.985. mestu.

Da gre za Golobove varnostnike, sklepamo glede na to, da od avgusta letos velja spremenjena uredba o varovanju predsednika vlade, ki določa, da varovanje premierja in njegove družine izvaja generalni sekretariat vlade. Zato so s policije na sekretariat premestili potrebno število policistov. Sprememba je v javnosti povzročila veliko razburjenja predvsem zaradi sporne vloge Miloša Njegoslava Milovića, ki naj bi bil neformalni varnostni svetovalec premierja, uradne funkcije pa nima.

N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje