Priznanega iranskega filmskega ustvarjalca obsodili na zapor in bičanje

Kultura 09. Maj 202410:15 1 komentar
Mohammad Rasoulof
Mohammad Rasoulof (Foto: PROFIMEDIA)

Priznanega iranskega filmskega ustvarjalca in zmagovalca Berlinala 2020 Mohammada Rasoulofa so po navedbah njegove obrambe v Iranu obsodili na večletno zaporno kazen in bičanje. Obramba je v sredo na enem od družbenih medijev objavila, da je sodišče v Teheranu 52-letnika obsodilo na osem let zapora, od katerih jih bo moral odslužiti najmanj pet.

Režiserja, ki so mu pred dobrim letom prepovedali potovanje v tujino, so kaznovali tudi z bičanjem. Omenjena je bila tudi zaplemba premoženja in plačilo denarne kazni. Po besedah Rasoulofega zagovornika naj bi bila stroga kazen po navedbah sodstva posledica kršitev nacionalne varnosti.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, iransko pravosodje sodbe uradno ni potrdilo, so pa nekateri iranski mediji povzeli objavo režiserjevega odvetnika.

Uveljavljenega iranskega filmskega ustvarjalca Rasoulofa so iz zloglasnega teheranskega zapora Evin izpustili februarja lani po približno sedmih mesecih zapora. Preden so ga zaprli, je kritiziral zrušenje nakupovalnega središča v mestu Abadan na jugozahodu Irana, ki je zahtevalo več smrtnih žrtev.

Mohammad Rasoulof
Mohammad Rasoulof ob prejetju zlatega medveda za film Zla ni (Foto: PROFIMEDIA)

Rasoulof velja za enega od mednarodno najbolj priznanih iranskih režiserjev in kritika iraškega režima. Na Berlinalu je leta 2020 prejel zlatega medveda za film Zla ni (There is No Evil) o smrtni kazni v Iranu. Kljub temu da so mu v domovini prepovedali snemanje filmov, je nadaljeval svoje filmsko ustvarjanje.

Na filmskem festivalu v Cannesu, ki se začne prihodnji teden, bodo premierno predvajali njegov novi film The Seed of the Sacred Fig (Seme svete fige). Glavni lik zgodbe je preiskovalni sodnik Iman, ki ga popade paranoja sredi političnih nemirov v Teheranu, ko izgine njegova pištola, so o vsebini filma zapisali na mednarodni spletni podatkovni filmski bazi IMDb.

V preteklosti je Rasoulof izmenično živel v Teheranu in Hamburgu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje