Saga z bronastimi kipi: ministrica napovedala, da jih bodo vrnili na Brdo

Kultura 11. Sep 202416:59 4 komentarji
Obisk ministrice za kulturo v restavratorskem centru
Foto: Boštjan Podlogar/STA

Ministrstvo za kulturo bo s partnerji na posestvo Brdo vrnilo vse bronaste skulpture iz zbirke, ki so del parkovne ureditve posestva gradu Brdo, je na nedavnem obisku Restavratorskega centra ZVKDS poudarila ministrica Asta Vrečko.

Ministrica Asta Vrečko je pojasnila, da s tem uresničuje zavezo oz. izpolnjujejo cilj urejanja problematike kipov odpeljanih s posestva Brdo.

Eden od ciljev, ki so si jih, kot poudarjajo na ministrstvu, zadali ob prihodu, je bilo tudi urejanje problematike kipov odpeljanih s posestva Brdo. Vlada je nedavno sprejela strategijo razvoja Javnega gospodarskega zavoda Brdo 2024-2028, pri kateri je dejavno sodelovalo tudi ministrstvo za kulturo.

V strategiji je vključeno tudi “urejanje zbirke kipov, ki so bili s posestva Brdo odpeljani brez ustrezne pravne podlage in strokovne razprave“, so zapisali na ministrstvu, ki skupaj z Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) nadaljuje z restavriranjem kipov z Brda. Tako sta bila v skladu z dogovorom med ministrstvom, Javnim gospodarskim zavodom Protokolarne storitve RS Brdo ter Muzejem sodobne in novejše zgodovine Slovenije v atelje Restavratorskega centra ZVKDS pripeljani dve bronasti skulpturi: Žanjica Zdenka Kalina in Kurirček Staneta Keržiča, so spomnili na ministrstvu.

Na obeh skulpturah zdaj potekajo konservatorsko-restavratorski posegi, ki bodo predvidoma končani v prvi polovici prihodnjega leta. Pri izvedbi del poleg strokovnjakov ZVKDS sodelujejo tudi strokovnjaki za področje brona iz sosednje Italije in specialisti domačih strokovnih institucij. Konservatorsko-restavratorski posegi bodo izvedeni tudi na drugih delih iz zbirke, in sicer na tistih, ki so bili premeščeni v Pivko in tudi na nekaterih, ki so ostali v parku posestva Brdo, denimo kip Žanjice.

Po ministričinih besedah s tem popravljajo “politično motiviran arbitrarni poseg mimo veljavnih zakonskih postopkov in soglasij, ki ga je samovoljno izvedel zdaj že nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman. Bronaste skulpture so del zbirke, ki se mora in se bo vrnila na posestvo Brdo”.

Večji del bronastih skulptur je nastal po letu 1940. Med avtorji kipov, ki so bili pred tem postavljeni v grajskem parku, pa so imena, kot so Tine Kos, Zdenko Kalin, Boris Kalin in Karel Putrih ter drugi vidnejši slovenski kiparji.

Obisk ministrice za kulturo v restavratorskem centru Obisk ministrice za kulturo v restavratorskem centru
Foto: Boštjan Podlogar/STA
Obisk ministrice za kulturo v restavratorskem centru Obisk ministrice za kulturo v restavratorskem centru
Foto: Boštjan Podlogar/STA
Obisk ministrice za kulturo v restavratorskem centru Obisk ministrice za kulturo v restavratorskem centru
Foto: Boštjan Podlogar/STA

V skladu s strategijo razvoja zavoda Brdo načrtujejo celovito ureditev parka in ponovno postavitev zbirke, ki je pomemben del kulturne dediščine. Po akcijskem načrtu, ki ga za 2024 predvideva sprejeta strategija, bo še v tem letu izveden javni razpis za ureditev parka Brdo, vključno z načrtom umestitve kipov, so še sporočili z ministrstva.

“Zgodba” s kipi na posestvu gradu Brdo pri Kranju se je začela leta 2021, ko so iz parka odstranili spomenik maršala Tita z namenom restavracije. Kip so skupaj s še številnimi drugimi skulpturami premestili v Park vojaške zgodovine v Pivki, kar je v delu strokovne in širše javnosti naletelo na obsojanje, češ da gre za političen manever.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje