Ministrica Vrečko si želi, da bi kipe Tita in ostalih vrnili na Brdo

Slovenija 09. Mar 202321:37 27 komentarjev
umaknjeni kipi
Valter Leban/BOBO

Na ministrstvu za kulturo so danes razpravljali o usodi kipov, ki so jih iz parka Brdo premestili v vojaški muzej Pivka. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je izrazila željo, da bi kipe vrnili v park Brdo.

Na ministrstvu za kulturo so pripravili posvet o usodi kipov, ki so bili iz parka Brdo premeščeni v Pivko, po njihovi oceni mimo strokovne utemeljitve in veljavnih formalnih postopkov. Želeli so odpreti razpravo o delih kiparjev po drugi svetovni vojni kot dediščini, ki je v slabem stanju, ter primerni lokaciji njihove postavitve.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je na posvetu poudarila: “Prestavitev kipov je bila neprimerna. Ni šlo za prenos, ki bi bil izpeljan po ustaljenem postopku, ampak je šlo za arbitrarno odločitev brez strokovnih podlag. Prestavitev je bila izvedena na nekonvencionalen način. Zaradi tega si tudi želimo, da bi kipi prišli nazaj na posestvo Brdo.”

Ob tem je opozorila tudi na politično dimenzijo sporne odločitve prenosa kipov. Po njenih besedah je jasno razvidno, kateri kipi so bili odvzeti in preneseni v Pivko.

“V slovenskem prostoru je tradicija, da se kipi prejšnjih režimov odstranjujejo z javnih prostorov. Po prvi svetovni vojni so bile odstranjene plastike iz obdobja Avstrije, fašisti so rušili kipe postavljene v Kraljevini Jugoslaviji. Menim, da je to preživet modus operandi. Javna plastika in kipi imajo svoj namen. So odraz nekih družbenih, političnih okoliščin in umetnostnih obdobij. Pomembno je, da se zavedamo svoje zgodovine in da tudi posestvo Brdo, s to zbirko kipov ter kot javni in protokolarni objekt ohranjamo za prihodnje rodove.”

Asta Vrečko
Žiga Živulović Jr./BOBO

Državni sekretar Matevž Čelik Vidmar je vprašanje selitve kipov iz parka Brdo pri Kranju označil za pomembno temo, s katero želi ministrstvo vzpostaviti dialog s strokovno in širšo javnostjo, njihova morebitna vrnitev iz Pivke pa se zdi enako problematična, kot je bila njihova selitev. Ob tem se po njegovih besedah pojavlja tudi vprašanje, kakšen je pomen protokolarnih objektov, kot je grad Brdo, z vsem, kar vsebujejo, in kako misliti njihovo prihodnost.

V.d. generalnega direktorja direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel je pojasnila, da gre za umetnine, ki pričajo o zgodovini gradu, ki je bil razglašen za spomenik državnega pomena. Pomembni so kot dediščina, ki je v slabem stanju, zato to ji tovrstni premiki niso v prid.

V Pivko je bil premeščen večji del skulptur. Te so nastale po letu 1940, med avtorji kipov, ki so bili pred tem postavljeni v grajskem parku, pa so imena, kot so Tine Kos, Zdenko Kalin, Boris Kalin in Karel Putrih. Med skulpturami na tem mestu sta bila denimo tudi kip maršala Josipa Broza – Tita hrvaškega kiparja Antuna Augustinčića in kip pastirčka s piščalko Zdenka Kalina.

Preberite še: Ministrstvo o umiku kipov z Brda: “To so storili mimo zakonskih postopkov”

Ob obravnavanih skulpturah se pojavljajo različne interpretacije

Na posvetu so problematiko kipov in njihove umestitve v prostor osvetlili z različnih zornih kotov. Umetnostni zgodovinar Gojko Zupan je pojasnil, da se ob obravnavanih skulpturah pojavljajo različne interpretacije. Po njegovih podatkih so bili kipi iz zbirke gradu Brdo pretežno umeščeni na prostem, nekateri tudi v objektu, niso pa bili ustvarjeni kot javni spomeniki, temveč kot okrasje za muzejske dvorane, protokolarne vile in vrtove ali javni prostor.

Po drugi vojni je obstajala ideja, da bi na Ljubljanskem gradu postavili zbirko kipov iz vojnega in povojnega obdobja, a se ni uresničila, skulpture pa so se “razletele” na različne konce, tudi v vilo Bled.

Po premestitvi nekaterih kipov v Park vojaške zgodovine Pivka, med katerimi so bili tudi kipi iz vile Bled in Poljč, je del strokovne javnosti problematiziral vprašanje, ali je bil Muzej novejše zgodovine Slovenije za to sploh pooblaščen. Na pobudo civilne javnosti se je premestitev znašla tudi pri inšpekciji. Med razlogi se je sicer omenjala potreba po njihovem restavriranju, saj so na njih opazili posledice različnih vplivov, tudi okoljskih.

Želja po vrnitvi kipov na Brdo

Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine je po besedah Martine Kikelj leta 2021 opravil pregled bronastih skulptur, ki so bile postavljene na Brdu, leto kasneje je pregledal tudi skulpture v Pivki. Doslej niso bile deležne ustrezne konservatorsko-restavratorske obravnave, ves čas pa so bile postavljene na prostem. Kot je ocenila, bi jih bilo treba restavrirati postopoma in s premislekom.

Krajinska arhitektka Ana Kučan je menila, da bi si kipi, ki so bili nazadnje postavljeni ob živi meji na robu posesti Brdo, zaslužili vrnitev, vendar ob predhodnem razmisleku o tem, kako bi jih umestili na lokacijo. Podobno je ocenil tudi arhitekt Miloš Kosec, ki si želi, da bi na posest gledali kot na javno dostopen prostor.

V razpravi, ki je sledila, se je pokazala želja po tem, da bi se našla rešitev, po kateri bi se kipi vrnili na Brdo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje