Ministrstvo o umiku kipov z Brda: “To so storili mimo zakonskih postopkov”

Kultura 03. Mar 202312:43 47 komentarjev
umaknjeni kipi
Valter Leban/BOBO

Se zbirka bronastih kipov iz vojaškega muzeja v Pivki vendarle vrača v park Brdo? Umik kipov – kot prvega so z Brda spomladi 2021 odstranili kip maršala Tita – je sprožil val kritik in vprašanj, ali gre za politično motivirano potezo. Pristojni so mirili, da bodo kipe restavrirali in obnovili, zaposleni na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pa so v javnem pismu ocenili, da so bili kipi premeščeni, da "ne bodo več na očeh politikov in drugih pomembnih gostov, ki so vabljeni na Brdo". Zgodba se je namreč odvila pred predsedovanjem Svetu EU. Ministrstvo za kulturo zdaj napoveduje strokovni posvet, saj so kipi po njihovem mnenju v Pivki pristali mimo veljavnih zakonskih postopkov.

Že pred začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU, spomladi 2021, je zainteresirano in strokovno javnost zmotila odstranitev spomenika maršala Tita iz parka na Brdu pri Kranju, kjer je potekala glavnina dogodkov v okviru predsedovanja.

V kranjskem združenju borcev za vrednote NOB so od upravljalca zahtevali odgovor na vprašanje, zakaj so kip – delo hrvaškega kiparja Antuna Augustinčića iz leta 1947, ki je več let stalo v Ljubljani, pozneje pa na Brdu pri Kranju med kipi socialističnega obdobja – odstranili. Prejeli so odgovor, da so kip odstranili zaradi obnove oziroma restavracije.

“Upravičeno lahko sklepamo, da je obnova le izgovor in da je Janševa vlada skulpturo kipa skrila pred predsedovanjem EU,” so takrat zapisali na Facebooku.

Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije so za STA pojasnili, da so skulpture, ki stojijo na prostem, veliko bolj podvržene procesom propadanja in da so predvsem na bronu potrebna nujna vzdrževalna dela, ki vključujejo obnovo zaščitnega sloja na nekaj let.

umaknjeni kipi
Valter Leban/BOBO

Kmalu so odstranili in v Park vojaške zgodovine Pivka odpeljali še 11 kipov iz povojnega časa. S čimer se ni strinjala vrsta zaposlenih na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, ki je v javnem pismu izrazila strah, da je premestitev kipov politično motivirana. Zahtevali so, da vse kipe pristojni premestijo nazaj na Brdo.

“Povsem so jih umaknili iz zaščitenega območja parka protokolarnega objekta Brdo. Tam so pustili samo en kip Zdenka Kalina in starejše delo Karla Putriha. Potreba po konservatorsko-restavratorskih posegih nikakor ne opravičuje selitve kipov iz njihove parkovne lokacije na Gorenjskem, čeprav se pojavljajo govorice, da je selitev v nekdanjo italijansko vojašnico začasna. Odpeljani so namreč v Park vojaške zgodovine Pivka, kjer na novo postavljeni in interpretirani ne bodo več na očeh politikov in drugih pomembnih gostov, ki so vabljeni na Brdo,” so zapisali pismu.

Izrazili so skrb, da bodo kipi v Pivki “zgolj še bronasta trupla v depoju zgodovine, nič več živa zgodovinska pripoved o preraščanju partizanske borbe v delo povojnega časa s poudarjanjem tipiziranih figur časa”.

umaknjeni kipi
Valter Leban/BOBO

Izpostavili so poročanje medijev, da so kipi naloženi pred nekdanjo vojašnico, nato pa naj bi jih v parku razstavili po avtorskem konceptu, ki ga snuje arhitekt Ira Zorko. “Iz načina, ko se premestitve izvajajo skrivoma, brez celostne strokovne in javne debate pred premestitvijo in brez utemeljitve tega dejanja, gre sklepati, da je ‘projekt’ umika kipov iz javnega prostora politično motiviran, kar najstrožje obsojamo.”

Preberite še: Zgodbe Titove brunarice, ki jo je uporabljal tudi Janez Drnovšek (VIDEO)

Lani poleti je ljubljanska Filozofska fakulteta celo organizirala okroglo mizo z naslovom Od Brda do Pivke in nazaj: protest proti netransparentnemu in neodgovornemu ravnanju s kulturno dediščino.

Spraševali so se, kakšna je v umiku kipov vloga muzeja, ali ima notranje ministrstvo soglasja za postopke in kdo so pooblaščeni konservatorji in restavratorji, saj je Pivka od edinega usposobljenega slovenskega restavratorskega centra oddaljena dvakrat dlje kot Brdo. Izrazili so skrb, da gre za povsem neustrezno ravnanje z dediščino in za odstopanje od ustaljenih postopkov, “brez koristi za kipe, bolj z namenom brisanja preteklosti in celo vzpostavljanja negativnega odnosa do nje. Na to kažejo tako skopa pojasnila kot pravkar odprta, tendenciozna in negativno konotirana avtorska postavitev s prenesenimi kipi v Pivki,” so takrat dejali in ocenili, da se na tak način ustvarja “nekakšno simbolno pokopališče zgodovine”. Pristojne so pozvali, naj premik skulptur pojasnijo in kipe vrnejo v park Brdo.

umaknjeni kipi
Valter Leban/BOBO

S tem se bo po skoraj letu in pol ukvarjalo ministrstvo za kulturo pod vodstvom Aste Vrečko. Prav na to temo namreč pripravljajo strokovni posvet. “Prenos dela zbirke kipov iz parka Brdo v Pivko je bil izveden brez jasne strokovne utemeljitve in mimo veljavnih zakonskih postopkov,” so zapisali ob napovedi posveta, ki bo potekal prihodnji teden.

Po njihovih besedah je namen posveta spodbuditi strokovno in odprto razpravo o umetniških delih uveljavljenih avtorjev iz obdobja po drugi svetovni vojni, ki pričajo o zgodovini posestva, njegovem prostorskem razvoju od baročnega obdobja ter njegovi sodobni rabi.

Gostili bodo vrsto predstavnikov institucij in strokovnjakov, ki bodo “poudarili različne premisleke, povezane z družbeno recepcijo in razumevanjem dediščine iz obdobja slovenske novejše zgodovine”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje