Slovenski PEN poziva: Svetlani Makarovič nagrado podelite na državni proslavi

Kultura 05. Feb 202312:51 29 komentarjev
Svetlana Makarovič
Borut Živulović/BOBO

Slovenski PEN je Upravni odbor Prešernovega sklada pozval, naj pesnico Svetlano Makarovič povabi k sprejetju Prešernove nagrade na odru Cankarjevega doma.

Upravni odbor Prešernovega sklada je ta teden sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke Svetlane Makarovič.

Slovenski PEN je odbor ob tem pozval, naj pesnico povabi k sprejetju nagrade na odru Cankarjevega doma. Po njihovi oceni Makarovič nagrada za življenjsko delo pripada, zato je prav, da jo prejme na državni proslavi, enako kot vsi nagrajenci in nagrajenke do zdaj.

S tem bi omenjeni upravni odbor po mnenju slovenskega PEN “vrnil ugled najpomembnejši slovenski nagradi za dosežke v kulturi”. “Še posebej v luči dejstva, da je bila pesnica leta 2000 po triinpetdesetih letih komaj druga književnica, ki ji je nagrado za življenjsko delo prisodil Upravni odbor Prešernovega sklada, od tedaj pa kljub predlogom in menjavi odbora in komisij žal nobeni več,” so zapisali v izjavi. Pod njo so podpisani predsednica slovenskega PEN Tanja Tuma, upravni odbor slovenskega PEN, predsednica Ženskega odbora Slovenskega centra PEN Mira Luna Jurančič Šribar ter nekdanji predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada in član Častnega razsodišča Slovenskega centra PEN Vinko Möderndorfer.

Napad na vse pesnike in pesnice

Pri tem podpisniki tudi obsojajo “napade, sovražni govor in medijska obračunavanja dela slovenske javnosti, ki so se zgrnili nad pesnico”. “Poniževanje in grobo obračunavanje s pesnico Svetlano Makarovič je napad na vse pesnike in pesnice, tudi tiste, ki se zdaj privoščljivo naslajajo nad rumenimi članki in izbruhi anonimnih komentatorjev in trolov. Kritika je del drže vsakega umetnika in svoboda izražanja temelj demokracije, njene korenine pa se napajajo tudi z verzi Franceta Prešerna,” so še zapisali.

Preberite še: Svetlana Makarovič za N1: Na oder bom prišla, magari po vseh štirih

Makarovič napovedala, da bo prišla na oder

“To nagrado bi mi radi izročili čim bolj neopazno, na skrivaj, v neki Vili Podrožnik. Rekla sem ne. Predlagala sem, da pridem na oder in povem eno lirično pesem in odidem. To je vse. Če je to njim prav ali ne, pa ni moj problem. Tam bom. Na oder bom prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, magari po vseh štirih. Povedala bom to pesem in odšla. To je vse,” je v četrtek za N1 dejala Makarovič. Dodala je, da bo na odru zrecitirala pesem iz svoje zbirke resne poezije, saj satira ob tej priložnosti ni primerna.

Upravni odbor Prešernovega sklada je namreč želel pesnici Prešernovo nagrado za življenjsko delo podeliti leta 2000, a jo je zavrnila, ker je nagrado prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik.

Letos pa je pesnica izrazila pričakovanje, da ji bo nagrada vrnjena. Mnogi so domnevali, da jo bo prejela na letošnji proslavi, a je Upravni odbor Prešernovega sklada, ki odloča o dobitnikih nagrad, v četrtek sporočil, da scenarij prireditve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, za ponovno podelitev nagrade pa ni pravne podlage.

V Upravnem odbora Prešernovega sklada sicer, kot so zapisali, ne vidijo ovire za to, da bi pesnici nagrado vrnili, vendar bi to moralo biti prej zakonsko regulirano. Postopek za ureditev tega vprašanja pa do zdaj ni bil sprožen, saj s strani Svetlane Makarovič do zdaj še niso dobili uradne prošnje za vročitev nagrade. V petek je nato pesnica sporočila, da jo je na omenjeni predlog za izročitev Prešernove nagrade vložila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje