Svetlana Makarovič za N1: Na oder bom prišla, magari po vseh štirih

Slovenija 02. Feb 202309:35 > 13:33
Svetlana Makarovič
Žiga Živulović jr./BOBO

Pesnici Svetlani Makarovič na letošnji podelitvi Prešernovih nagrad 7. februarja ne bodo vročili Prešernove nagrade za življenjsko delo, ki jo je pred 23 leti zavrnila. Upravni odbor Prešernovega sklada je namreč sporočil, da scenarij februarske podelitve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, saj je vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi. "Na oder bom prišla, magari po vseh štirih," pa je za N1 povedala Makarovič.

Pesnica Svetlana Makarovič je pred 23 leti zavrnila Prešernovo nagrado za življenjsko delo, saj jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Ta je bil v zadnjih mesecih obtožen več spolnih zlorab redovnic iz skupnosti Loyola, zato ga je ministrica za kulturo Asta Vrečko pozvala, naj nagrado vrne. Ob tem se je januarja letos oglasila tudi Makarovič in izrazila pričakovanje, da ji bo država nagrado vrnila. To naj bi ji po poročanju POP TV vrnili na letošnji podelitvi Prešernovih nagrad 7. februarja.

Danes pa so z ministrstva za kulturo posredovali izjavo Upravnega odbora Prešernovega sklada (UOPS), v kateri so se razpisali o vročitvi nagrade Svetlani Makarovič. Kot so zapisali, so se v javnosti razširile domneve, da bo nagrada Makarovič, ki jo je leta 2000 javno zavrnila, izročena na prireditvi 7. februarja v Cankarjevem domu in da program proslave vključuje tudi nastop nagrajenke.

“Nekateri mediji se pri tem sklicujejo na domnevni dogovor gospe Makarovič z ministrstvom za kulturo. Takšen dogovor ni mogoč, saj je organizacija uradnega dela proslave in potrditev njenega kulturno-umetniškega programa v izključni pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada. Ta se bo držal sprejetega scenarija, o tem je obvestil tudi ministrstvo za kulturo. Scenarij ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke in je pripravljen v skladu z zakonom o Prešernovi nagradi in Statutom Prešernovega sklada,” so zapisali.

Dodali so, da omenjeni zakon določa, da je vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi. “Za ponovno podelitev nagrade v primeru predhodne zavrnitve ni pravne podlage, saj omenjeni zakon zavrnitve ne predvideva. Ker pa je gospa Makarovič formalno dobitnica velike Prešernove nagrade za leto 2000, UOPS ne vidi zakonske ovire za vročitev nagrade nagrajenki v skladu s pravilnim postopkom vročitve oz. prevzema, ki pa mora biti pred tem pravno in zakonsko reguliran. Postopek pravne in zakonske regulacije do sedaj ni bil sprožen, saj na UOPS s strani gospe Makarovič do sedaj ni bila naslovljena uradna prošnja za vročitev nagrade,” so še zapisali v sporočilu.

“Na oder bom prišla, magari po vseh štirih”

V komentarju na to sporočilo se je Svetlana Makarovič za N1 obregnila ob sestavo Upravnega odbora Prešernovega sklada, ki je po njenih besedah “ista kakor lansko leto, zato je stvar jasna”.

“To nagrado bi mi radi izročili čim bolj neopazno, na skrivaj, v neki Vili Podrožnik. Rekla sem ne. Predlagala sem, da pridem na oder in povem eno lirično pesem in odidem. To je vse. Če je to njim prav ali ne, pa ni moj problem. Tam bom. Na oder bom prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, magari po vseh štirih. Povedala bom to pesem in odšla. To je vse,” je pojasnila. Dodala je, da bo na odru zrecitirala pesem iz svoje zbirke resne poezije, saj satira ob tej priložnosti ni primerna.

Na vprašanje, ali bo za vročitev nagrade uradno zaprosila, pa je Makarovič povedala, da je to njena nagrada. “Prekleto zaslužena je. Prisiljena sem jo bila odkloniti leta 2000, letos je nisem prisiljena odkloniti,” je dodala.

Ministrstvo: Te obljube mi Svetlani Makarovič nismo dali

Na ministrstvu za kulturo pa so na vprašanje N1, ali so se z Makarovič dogovarjali glede vrnitve nagrade, dejali, da dogovora ni prišlo. “Takšne obljube ji na ministrstvu za kulturo nismo dali, niti ji je ne bi mogli dati, saj je podeljevanje Prešernovih nagrad v pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada. Upravni odbor Prešernovega sklada ima glede izvedbe osrednje proslave ob kulturnem prazniku popolno avtonomijo, prav tako ob podeljevanju Prešernovih nagrad. Predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič nam je povedal, da od Svetlane Makarovič niso prejeli uradne prošnje za izročitev nagrade,” so zapisali.

Preberite še: Svetlani Makarovič bodo Prešernovo nagrado vrnili na letošnji proslavi

Makarovič je ob zavrnitvi Prešernove nagrade leta 2000 vrnila tudi častni znak svobode, ki ga podeljuje predsednik države. “Takoj po tem, ko sem to nagrado v celoti zavrnila, sem vrnila tudi častni znak svobode predsedniku države Milanu Kučanu s pripombo, da mi ta znak ničesar več ne pomeni, ker je prišlo do zlorabe Prešernove nagrade, ko si je Rimskokatoliška cerkev ugrabila in zlorabila nagrado s tem, da je razbila sam statut te nagrade. To sem sprejela kot žalitev mene kot osebe in mojega umetniškega opusa,” je januarja dejala za STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.