Stavka v Hollywoodu: “Še vedno smo tukaj, še vedno se borimo”

Kultura 23. Avg 202311:50 1 komentar
Stavka v Hollywoodu.
Stavka v Hollywoodu. (Foto: PROFIMEDIA)

Pred newyorškima sedežema podjetij Amazon in HBO se je v torek ob dnevu solidarnosti s stavko, ki je ustavila produkcijo v Hollywoodu, zbralo več sto ameriških delavcev s področja razvedrila. Z mahanjem s plakati in skandiranjem po megafonih so napovedali, da bodo nadaljevali akcijo v industriji, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve.

“Gibanje se ni ustavilo, gibanje je samo zraslo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predsednik newyorške podružnice sindikata igralcev SAG-AFTRA Ezra Knight in dodal: “Še vedno smo tukaj, še vedno se borimo.”

Stavko je maja začelo združenje scenaristov Writers Guild of America (WGA), nato pa se mu je julija pridružil še veliko večji ceh filmskih igralcev ter televizijskih in radijskih ustvarjalcev SAG-AFTRA. Stavka je ustavila filmsko in televizijsko produkcijo ter prestavila letošnjo podelitev nagrad emmy.

Sindikati zahtevajo boljše plače, pravila glede uporabe umetne inteligence in druge izboljšave delovnih pogojev.

WGA je v začetku tega meseca objavil, da se vrača za mizo kolektivnih pogajanj, potem ko so studii zahtevali sestanek, da bi raziskali načine za prekinitev stavke. Kot je sporočil sindikat, je sprejel prošnjo za srečanje z Združenjem filmskih in televizijskih producentov (AMPTP), ki vključuje studie, kot sta Disney in Netflix.

Stavka v Hollywoodu.
Stavka v Hollywoodu. (Foto: PROFIMEDIA)

“S tem morda obstaja upanje tudi za nas, saj to pomeni, da je AMPTP začel ponovno razmišljati o stvareh in pristopati k mizi z idejo in dogovorom,” je povedal Knight. Igralka Laura Houha pa je povedala, da je upala, da se bo do zdaj že vrnila v službo. “Glasni zvoki, ki jih oddajamo, bodo morda slišni pri močnejših, da prepoznajo, da nas je več kot njih,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje