Hollywoodski scenaristi stavkajo: “Potrebujem jih, saj brez njih nimam oddaje!”

Slovenija 02. Maj 202315:24 0 komentarjev
Hollywood
Profimedia

Ameriški filmski in televizijski scenaristi po propadlih pogajanjih s studii od polnoči stavkajo. Zahtevajo boljše plače in boljše pogoje. Ta stavka bi lahko ustavila produkcijo številnih oddaj, filmov in novih sezon priljubljenih serij. Eden od voditeljev popularne TV oddaje že pravi: "Potrebujem svoje pisce, saj brez njih nimam oddaje!"

Ceh ameriških scenaristov (WGA), ki združuje več kot 11.000 članov, prvič po 15 letih znova stavka. Scenaristi se tokrat borijo z Zvezo filmskih in televizijskih producentov (AMPTP), ki zastopa glavne studie – Amazon, Apple, CBS, Disney, NBC Universal, Netflix, Paramount Global, Sony in Warner Bros. Discovery, poroča CNN.

Zahtevajo višje plače in delež dobička, ki se ustvari od predvajanja na platformah za pretočne vsebine. “Čeprav smo se pogajali, so bili odzivi studiev na eksistencialno krizo piscev popolnoma nezadostni,” je po šestih tednih pogajanj v ponedeljek zvečer sporočilo vodstvo sindikata in napovedalo stavko.

Med ključnimi vprašanji je bilo, kako plačati scenariste za tiste filme, serije in oddaje, kina platformah za pretočne vsebine ostanejo še leta.  

Zvezi filmskih in televizijskih producentov je sporočila, da se so še zmeraj pripravljeni pogovarjati, tudi o višjem plačilu za scenariste, a najbolj sporno ostaja vprašanje obvezne in trajajoče zaposlitve. Studii namreč pravijo, da morajo znižati svoje stroške.

Stavka bi lahko ustavila produkcijo številnih TV oddaj, filmov in novih sezon priljubljenih serij.

Po poročanju tujih medijev se bo stavka najprej poznala na produkciji večernih pogovornih oddaj, kot so znamenite The Late Show with Stephen Colbert, Jimmy Kimmel Live! in The Tonight Show z Jimmyjem Fallonom.

Voditelji teh oddaj, ki jih ne bo, če ne bo nikogar, ki bi jih napisal, eden za drugim izražajo podporo scenaristom. Še najbolj iskren je bil Jimmy Fallon, ki je v eter dejal, da upa, da se stavka ne bo nadaljevala, hkrati pa izrazil upanje, da bodo scenaristi dosegli pošten dogovor: “Potrebujem svoje pisce, ker brez njih nimam oddaje!”

Leta 2007, ko so scenaristi in pisci tudi stavkali, je bilo za dve milijardi evrov gospodarske škode. A od takrat do danes se je Hollywood močno spremenil. Vzpon platform za pretočne vsebine je namreč po navedbah CNN spremenil način, kako gledalci konzumirajo oddaje in filme, studii pa so temu prilagodili svoje poslovne modele. Če so scenaristi v preteklosti za ponovno predvajanje oddaj ali serij dobili plačilo, je to zdaj malo verjetno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!