Ura tiktaka: britanskim muzejem zmanjkuje prostora za artefakte

Kultura 02. Mar 202308:45 2 komentarja
Natural History Museum,
PROFIMEDIA

Britanskim muzejem zmanjkuje prostora za shranjevanje zgodovinskih artefaktov, razlog so številne najdbe, odkrite med gradbenimi deli. Najdbe se časovno raztezajo čez več stoletij, od rimskih črepinj do keramike iz bronaste dobe, količina materiala, ki so ga odkrili naključno, pa bo kmalu postala nevzdržna, če ne bodo zgradili novih prostorov.

Takšen je zaključek poročila organizacij Historic England in Arts Council England. “Ura tiktaka – imamo štiri ali pet let, preden bomo res začeli imeti velike težave,” je povedal Barney Sloane iz Historic England. Po njegovih besedah imajo arheološki arhivi veliko potenciala, zato bi bilo škoda, če ne bi našli načina, kako jih zaščititi za prihodnost.

Veliko primerkov so našli arheologi, ki v imenu gradbenih podjetij pregledajo in odobrijo parcele pred začetkom gradnje. Na ta način so na primer odkrili velik rimski mozaik v Londonu ali rimsko trgovsko postajo v osrednji Angliji.

“Preprosto ni prostora,” je povedal raziskovalec Tom Booth. Poleg tega muzejem zaradi pomanjkanja sredstev primanjkuje arheoloških kustosov. Po podatkih Društva muzejskih arheologov četrtina izkopavanj arheologov v Angliji nikoli ne najde poti v muzej. Iz tega izhaja bojazen, da v prihodnje občine ne bodo mogle več prisiliti podjetij k izkopavanju arheoloških najdišč, ker bo prostor omejen. Potem bi bilo veliko zgodovine izgubljene za vedno, so opozorili v Historic England.

Nekaj upanja sicer obstaja pri državnem zgodovinskem arhivu, ki bi lahko zavaroval ohranjanje artefaktov za prihodnja desetletja. Vendar pa po pisanju dpa ni še nič odločeno. Muzeji in inštituti namreč vse pogosteje uporabljajo storitve zasebnih podjetij. Arhiv Deepstore na primer ponuja veliko prostora v zapuščenem podzemnem rudniku soli.

Preberite še: V “dobri veri” kupljen nacistični plen

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje