V Škofji Loki med prenovo Mestnega trga našli arheološke ostaline

Kultura 15. Apr 202413:42 1 komentar
Občina Škofja Loka
Foto: Občina Škofja Loka/FACEBOOK

Projekt celovite prenove Mestnega trga v Škofji Loki je že kmalu po začetku izvedbe naletel na potrebo po spremembi rešitve za navezavo kanalizacijske in vodovodne infrastrukture. Delavci so namreč pri rekonstrukciji vodov na Grabnu, ki je stekla konec februarja, našli arheološke ostaline, ki bi jih bilo treba ohraniti.

Pri kopanju Grabna so sicer že večkrat našli ostaline in jih primerno dokumentirali, na vrhu klanca pa so našli lepo ohranjen ostanek verjetno iz srednjeveškega časa. Pri stavbi upravne enote je bil namreč del obrambnega jarka, na robu pa se začne del obrambnih vrat, so zapisali na spletni strani Občine Škofja Loka.

Kot so izpostavili, so pri obnovi infrastrukture na Grabnu izvajalci naleteli na kamniti zid, za katerim je ohranjen tlak. To pomeni, da gre za del vhodnih struktur v mesto pred zgornjimi Poljanskimi vrati. Verjetno gre za del mostne konstrukcije pred vrati, kar sicer še raziskujejo.

“Odkrite ostaline so, kot so izpostavili arheologi, edini ohranjeni ostanek originalne konstrukcije vhodnih struktur v srednjeveško mestno jedro, zato jih moramo nujno ščititi in ohranjati. Tako že iščemo nove rešitve za navezavo kanalizacijske in vodovodne infrastrukture z Mestnega trga in Klobovsove ulice na Spodnji trg. Pomembno je, da poskrbimo tako za preteklost kot za prihodnost,” so poudarili na občini.

Kot je že ob začetku izvedbe projekta povedal škofjeloški župan Tine Radinja, bi kulturna dediščina, ki je v tleh srednjeveškega mesta, utegnila upočasniti izvedbo celovite prenove Mestnega trga, ki bi jo sicer radi zaključili do naslednje uprizoritve Škofjeloškega pasijona čez dve leti. Dela, ki vključujejo tudi rekonstrukcijo kanalizacijskih vodov in vodovoda na Grabnu, ki jih je treba predhodno urediti za navezavo komunalne infrastrukture s trga, pa naj bi po prvotni oceni trajala 18 mesecev.

Začetek prenove trga se je premaknil že zaradi lanskih avgustovskih poplav, saj bi se morala prenova začeti prav takrat, tako pa so jo za pol leta zamaknili. Gre za obsežen, pet milijonov evrov vreden projekt, ki obsega celovito prenovo Mestnega trga in Klobovsove ulice z obnovo vodovoda, fekalne in meteorne kanalizacije, elektro- in telekomunikacijskih vodov ter plinovoda. Uredili bodo tudi strelovode, javno razsvetljavo in zgornji ustroj.

Kot je pojasnil župan, je razlog za prenovo menjava vse dotrajane infrastrukture, saj so napeljave pod trgom stare več kot 60 let in so na koncu svojega življenjskega cikla. Po zaključku del pod zemljo pa bodo prišli na vrsto novo tlakovanje Mestnega trga, nova osvetlitev in urbana oprema.

Radinja je prepričan, da so v sodelovanju s projektanti in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije našli rešitve, ki bodo poudarjale dediščino mesta še veliko bolje, kot jo sedaj. V tlakovanju se bo odražalo, kako je bil trg videti nekoč in kakšna je bila takrat njegova namembnost ter katere so bile najpomembnejše hiše.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje