Vremenski preobrat: “Tako konkretne ohladitve že nekaj časa ni bilo”

Slovenija 15. Apr 202410:49 2 komentarja
vreme
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenijo bo jutri prešla izrazita hladna fronta, ki bo prinesla občutno spremembo vremena. Če smo še v nedeljo izmerili temperaturne rekorde, se bo živo srebro v naslednjih dneh spustilo za vsaj 15 stopinj Celzija ali več. Ob jutrišnji ohladitvi lahko pričakujemo dež, nevihte, sneg in močan veter. "Takšne konkretne ohladitve že nekaj časa ni bilo. Ta bo vztrajala še vse do polovice prihodnjega tedna. Toplega vremena vsaj do konca aprila ne pričakujemo več," je za N1 pojasnil meteorolog agencije za okolje Blaž Šter.

Če smo preteklo nedeljo v Sloveniji izmerili najzgodnejših 30 stopinj Celzija aprila, smo včeraj presegli absolutni aprilski temperaturni rekord. V Metliki se je namreč segrelo do 31,8 stopinje Celzija. Agencija RS za okolje (Arso) je sicer še na osmih meteoroloških postajah izmerila temperaturo, višjo od 30 stopinj Celzija. “Glede na dolgoletne homogenizirane in interpolirane nize podatkov je bil kar na 42 meteoroloških postajah presežen aprilski temperaturni rekord,” so meteorologi zapisali na Facebookovi strani Arsa. Rekordno toplo je bilo včeraj tudi v višinah. Na Kredarici je bil z 12,1 stopinje Celzija presežen aprilski temperaturni rekord, ki so ga pred tem izmerili preteklo nedeljo.

Kljub temperaturnim rekordom in poletnim oblačilom pa bo jutri drugače … znova bomo oblekli plašče. Slovenijo bo namreč prešla izrazita hladna fronta, ki bo s seboj prinesla padavine, nevihte in sneg. Zjutraj bo marsikje podobno kot danes, temperature bodo okoli 20 stopinj Celzija, na jugu še stopinjo več. Popoldne pa le še od 1 do 9 stopinj Celzija. Ohladitev s padavinami bo sever države zajela že dopoldne, sredi dneva pa osrednjo Slovenijo, pozno popoldne tudi Primorsko. Ob spustu temperatur in okrepljenem severovzhodnem vetru se bodo pojavljale tudi nevihte. Dež bo že zjutraj zajel kraje ob meji z Avstrijo in se dopoldne okrepil in popoldne razširil nad vso Slovenijo.

Ob prehodu fronte se bo spuščala tudi meja sneženja. Popoldne lahko pričakujemo sneg do okoli 700 metrov nadmorske višine, zvečer pa lahko sneg doseže tudi jug države in pobeli osrednje kraje na Notranjskem in Kočevskem, kjer lahko sneži do nižin. Čeprav je vremenska napoved še negotova, lahko v teh krajih zapade do pet centimetrov snega. Največ snežnih padavin bo v pasu od Gorenjske do Koroške, in sicer do pet centimetrov snega, nad nadmorsko višino okoli 800 metrov pa tudi 20 centimetrov snega. Krajevno lahko nastane snegolom. Meja sneženja se bo zvečer in v noči na sredo ponekod v osrednji in južni Sloveniji spustila še nižje.

Toplega vremena do konca aprila ne bo več

Vremensko dogajanje bo pospremil tudi veter. “Jutri lahko pričakujemo veter, ki bo najbolj izrazit kot burja na Primorskem. Čeprav bo burja kratkotrajna, bodo sunki vetra močni, tudi ob morju oziroma slovenski Istri,” je za N1 pojasnil Blaž Šter, Arsov meteorolog. Ker bodo popoldne in zvečer najmočnejši sunki burje na Primorskem presegali 100 kilometrov na uro, je Arso izdal opozorilo.

Po jutrišnjem prehodu hladne fronte bomo v Sloveniji ostali v hladni zračni masi še vsaj deset dni, zato ni pričakovati, da bi se temperature v naslednjih dneh povišale. “Prevladoval bo aprilski tip vremena, kar pomeni, da se bo vreme hitro spreminjalo z različnimi tipi padavin. Ohladitev bo vztrajala še vse do polovice prihodnjega tedna.  Toplega vremena vsaj do konca aprila ne pričakujemo več,” je dodal Šter. Prognostik je ob tem opozoril, da bo jutrišnja konkretna ohladitev takšna, kot je že nekaj časa ni bilo. “Mislim, da smo jo nazadnje imeli januarja, ko je tudi snežilo,” je poudaril Šter.

Hladno vreme bo zajelo ne le Slovenijo, temveč večji del stare celine. Že danes je hladni zrak dosegel Nemčijo, dansko otočje in severno Francijo in se bo v naslednjih dneh razširil do juga Evrope. Razmeroma toplo bo le na vzhodu celine, kjer se bo v prihodnjih dneh prav tako ohladilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje