V Srbiji razstavili dokument, ki je drugo svetovno vojno pripeljal na Balkan

Kultura 25. Jan 202417:21 1 komentar
Hitlerjeva direktiva 25, s katero je ukazal napad na Jugoslavijo
Foto: Muzej žrtev genocida

V beograjskem muzeju so razstavili dokument, s katerim je Adolf Hitler leta 1941 ukazal napad na Kraljevino Jugoslavijo. V njem so navedeni ukazi in načrti za okupacijo ozemlja. Originalni dokument je decembra za okoli 39.000 evrov kupila Srbija.

V Narodnem muzeju v Beogradu je na ogled direktiva številka 25, s katero je nemški nacistični voditelj Adolf Hitler vojski ukazal napad na Kraljevino Jugoslavijo in Grčijo. Kot piše portal N1 Beograd, je zgodovinski dokument decembra lani kupila Srbija. Zanj je v ZDA na dražbi odštela 42.500 dolarjev (dobrih 39.000 evrov) in s tem dobila enega od 13 originalnih izvodov te Hitlerjeve direktive.

Direktor srbskega Muzeja žrtev genocida Dejan Ristić, ki je bil vpleten v nakup, je dejal, da je to poleg vojne napovedi Avstro-Ogrske iz leta 1914 eden od dveh dokumentov, ki sta usodno spremenila zgodovino srbskega naroda. “Grozljivo je, ko ugotoviš, da gre za kos papirja, ki je povzročil strašno trpljenje Srbov, Judov in Romov,” je še dodal.

Direktiva številka 25, ki jo je podpisal Adolf Hitler, je začrtala napad na Kraljevino Jugoslavijo in Grčijo. V njej piše, da je vojaški prevrat v Jugoslaviji spremenil politične razmere na Balkanu, zato mora biti Kraljevina Jugoslavija kljub prvotnim prijateljskim težnjam obravnavana kot sovražnik in čim prej poražena. Hitler je v direktivi napovedal prodor vojske proti Beogradu in hitro okupacijo juga države, od koder bi nato krenila nemško-italijanska ofenziva v Grčijo.

V direktivi še piše, da bodo v operacijo skušali vključiti tudi Madžarsko in Bolgarijo ter jima v zameno obljubiti dele jugoslovanskega ozemlja. Prav tako je voditelj nemškega rajha napovedal, da bodo Hrvatom dali politična zagotovila, s katerimi bodo poskrbeli za notranje napetosti.

Hitler je v direktivi izdal tudi ukaz za bombardiranje Beograda in infrastrukture jugoslovanskega vojnega letalstva, ki se je začelo 6. aprila 1941. S tem se je druga svetovna  vojna začela tudi na slovenskih tleh. Slabo opremljeni jugoslovanski kraljevi vojaki so se napadalcem upirali slaba dva tedna, vojaško poveljstvo pa je kapitulacijo podpisalo 17. aprila 1941.

V soboto dan spomina na žrtve holokavsta

V soboto bomo sicer obeležili dan spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan pred 79 leti je namreč sovjetska Rdeča armada osvobodila nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Evropski parlament se je žrtev na seji spomnil danes, predsednica parlamenta Roberta Metsola pa je v nagovoru dejala, da parlament potrjuje svojo neomajno zavezanost k boju proti antisemitizmu. “Danes se poklanjamo žrtvam holokavsta in ponovno potrjujemo svojo neomajno zavezanost boju proti antisemitizmu, rasizmu in drugim oblikam sovraštva. Evropa se spominja,” je dejala Metsola. Opozorila je, da je nacistična grozodejstva omogočil molk mnogih, in poudarila, da “Evropski parlament ni kraj brezbrižnosti, saj se bori proti zanikanju holokavsta, dezinformacijam in nasilju”.

koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau
Koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje