“Vlada izvaja nasilje nad stavkajočimi zdravniki in zdravstveni delavci”

Slovenija 25. Jan 202413:20 > 20:15 80 komentarjev
Fides bo zaostril stavko
Foto: Bor Slana/ BOBO

V Fidesu so posvarili, da ne bodo več pristajali na pogajanja z vlado, kjer je cilj le "izigravanje sindikata in nespoštovanje dogovorjenega", ter opozorili na nasilje, ki ga nad stavkajočimi izvaja vlada. Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) medtem meni, da Fides s stavko krši kodeks zdravniške etike, zato je pozvala Zdravniško zbornico Slovenije, da proti sindikatu ukrepa. Da jo zaostrovanje stavke skrbi, je priznala tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Fides je danes v sporočilu za javnost spomnil na že v preteklosti podpisane sporazume ter obtožil vlado, da jih ne spoštuje in ne izpolnjuje. Zapisali so, da vlada izvaja nasilje nad stavkajočimi zdravniki in zdravstveni delavci.

“Nasilja namreč ne predstavlja zgolj fizično nasilje, temveč tudi vse druge oblike nasilja, vključno z vsiljevanjem delovnih obveznosti tekom stavke, ki ne sodijo v minimum delovnega procesa, kar vlada izvaja preko tiskovnih konferenc in s publiciranjem medijskih objav, ki so namenjene usmerjanju javnega mnenja zoper stavkajoče zdravnike in zobozdravnike ter preko tega izvajanje pritiska na stavkajoče, da bi morali opravljati dela in naloge, katerih tekom stavke niso dolžni opravljati,” so dejali.

V Fidesu so zavrnili tudi očitke in stališča finančnega ministra Klemna Boštjančiča, da stavkovni sporazumi ne govorijo o ničemer konkretnem, temveč le o datumu in da gre torej le za prestavljanje datumov. Po njihovo vlada na ta način negira doslej dogovorjene vsebine. Kot so se odzvali, je prav vlada tista, ki v sedanjih pogajanjih “ne ponuja ničesar v zagotovilo, da na koncu po izteku novih datumov nov sporazum ne bo res le nič drugega, kot prestavljanje datumov”.

Na koncu so poudarili, da ne bodo več pristajali na pogajanja in predloge vlade, kjer je cilj le “izigravanje sindikata in nespoštovanje dogovorjenega”, pač pa od vlade pričakujejo konkretne zaveze in izvrševanje že dogovorjenega.

Trenja glede jutrišnjih pogajanj: stebrna ali stavkovna?

Fides je vladno pogajalsko skupino danes povabil na stavkovna pogajanja, in sicer jutri, ob uri, ko bodo potekala stebrna pogajanja za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju. V sporočilu za javnost je Fides zapisal, da bo vlada z neudeležbo na sestanku s Fidesom jasno pokazala, da nima resnega namena iskanja rešitev glede stavkovnih zahtev. Dodali so, da bodo stebrna pogajanja nadaljevanje reševanje njihovih stavkovnih zahtev.

Po drugi strani pa vladna stran trdi, da je stebrna pogajanja sklicala, preden je Fides predlagal nadaljevanje pogajanj v petek opoldne. “Stavkovni odbor Fidesa je namreč že v sredo prejel vabilo vlade na stebrna pogajanja, vendar so vabilo zavrnili in nam danes poslali nov termin za stavkovna pogajanja ob isti uri, kot so stebrna pogajanja, torej v petek ob 12. uri,” so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Ob tem pa so Fides opozorili, da so sklicali pogajanja na isti termin, kot so stebrna pogajanja.

Ministrico skrbi zaostrovanje stavke

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel priznava, da jih zaostritev zdravniške stavke skrbi. Za petek je sklican sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov, na katerem bodo pogledali, kako poteka delo v času stavke. Kot pravi ministrica, pa upajo, da se stavka ne bo preveč zaostrovala in da bo čim prej dosežen nek dogovor.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Po skoraj dveh tednih zdravniške stavke predstavniki vlade in Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sicer niso nič bližje dogovoru. Nazadnje so se sestali v sredo, ko so v sindikatu med drugim opozoril, da na pogajanjih pogrešajo ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel.

Slednja je danes v izjavah ob robu seje vlade pojasnila, da sama ni članica pogajalske skupine in se zato pogajanj ne udeležuje. “Vlada je imenovala svojo pogajalsko skupino, pogajanja vodi ministrstvo za javno upravo, v pogajalski skupini so jasno določeni člani. Jaz nisem članica te pogajalske skupine, tako da tudi nimam mandata za pogajanje,” je dejala. Kot je dodala, pa verjame, da ministrstvo za javno upravo in tudi celotna pogajalska skupina kompetentno vodijo pogajanja.

Ministrico veseli, da je za petek sklicano nadaljevanje pogajanj za zdravstveni steber. Upajo, da bo to pomenilo premik tudi v pogajanjih s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Vendar pa tudi ministrica, ob zaostrovanju stavke priznava, da zaenkrat kaže slabo.

Minister za javno upravo Franc Props, ki vodi pogajanja za zdravstveni steber, je v izjavi po seji vlade pojasnil, da so ta pogajanja sklicali prej kot za ostale plačne stebre prav z namenom, da se jih udeleži tudi Fides.

V slednjem so sicer že pojasnili, da stebrna pogajanja pridejo v poštev šele, ko se z vlado dogovorijo glede stavkovnih zahtev. Kot je dejal Props, mu je žal, da se Fides teh pogajanj ne namerava udeležiti, “kar pomeni, da verjetno ne ravna iskreno, ko govori, da želi stavkovne zahteve izpeljati skozi stebrna pogajanja za zdravstvo”.

Kot so za STA naknadno pojasnili na ministrstvu za zdravje, so na sestanek povabljeni generalna direktorja obeh univerzitetnih kliničnih centrov, direktorji splošnih bolnišnic in direktorja Zdravstvenega doma Ljubljana in Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Če se bo izkazala potreba, pa bodo v prihodnje na sestanek povabili tudi direktorje ostalih javnih zdravstvenih zavodov.

Prevolnik Rupel je pojasnila, da na ministrstvu sproti spremljajo stanje odpovedanih terminov, realizacijo, vsak dan dobivajo podatke iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zdravnike so tudi pozvali oz. jim svetovali, da izdajajo bolniške liste, ker to lahko vpliva tudi na delovna razmerja in vodi v socialne stiske, kar zagotovo vpliva tudi na zdravje bolnikov.

Upokojenci ostro proti Fidesu: Za talce imajo vse državljane Slovenije

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) pozivajo odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije, naj zaradi zdravniške stavke ukrepa proti sindikatu Fides. V zvezi namreč menijo, da sindikat s stavko med drugim krši člen kodeksa zdravniške etike, ki določa, da “zdravnik nikoli ne izkorišča pacienta za osebne koristi”.

Menijo, da zdravniški sindikat z zdravniško stavko izsiljujejo državo za višje plače na način, da ima “za talce vse državljanke in državljane Slovenije”. V pozivu odgovornim so zapisali še, da kodeks zavezuje vse zdravnike v Sloveniji, zdravniška zbornica pa je dolžna ukrepati proti zdravnikom, ki kršijo določila kodeksa. “Zavedamo se, da je stavka legitimna pravica, a vendarle je pri zdravnikih treba njihovo stavko presojati z etičnega vidika,” so še dodali.

Čakalnica
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

V Zdusu ob tem opozarjajo, da stavki Fidesa ni videti konca, pred stavko pa da so vodilni iz vrst sindikata zatrjevali, da se njihov ukrep ne bo poznal pri čakanju za pregled pri splošnem zdravniku oziroma pri specialistu. “Praksa seveda govori drugače. Vrste se daljšajo, vlada je neizprosna, zdravniki pod plaščem Fidesa pa prav tako. Kratko pri vsem tem pa vlečemo državljani, v prvi vrsti starejši,” menijo.

Dodali so, da v zvezi ne nasprotujejo, da si zdravniki uredijo višje plače, “vendar naj se to uredi na sistemski ravni in naj se presoja, ali gre za zaposlitev v javnem zavodu oz. za zaposlitev pri zdravniku zasebniku”.

Zveza svobodnih sindikatov: Stavkajte zakonito

Oglasili so se tudi z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in dejali, da pravico do stavke prepoznavajo kot legitimno sredstvo za doseganje boljšega socialnega in ekonomskega statusa delavcev. Vendar pa je k stavki nujno pristopiti “z veliko mero odgovornosti”.

Stavka namreč ne sme nesorazmerno posegati v pravice drugih, menijo. “Način izvajanja stavke nekaterih zdravnikov na način, da ne potrjujejo bolniških staležev, je po našem prepričanju neodgovoren in nesorazmeren, hkrati pa menimo, da ne predstavlja zakonitega izvajanja stavke,” pojasnijo in nadaljujejo, da lahko zaradi nepotrjene bolniške odsotnosti nastanejo težko popravljive posledice, ne le na področju delovnega razmerja, temveč tudi na zdravju delavca in njegovih sodelavcev.

Stavkajoče zdravnike zato pozivajo, da stavkajo zakonito in zagotovijo minimum delovnega procesa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje