Warholov portret Marilyn Monroe prodan za rekordnih 185 milijonov evrov

Kultura 10. Maj 202210:36 > 18:14 0 komentarjev
Marilyn Monroe
Carlo Allegri/REUTERS

Slavni portret igralke Marilyn Monroe, ki ga je leta 1964 izdelal Andy Warhol, pop ikona šestdesetih let prejšnjega stoletja, so v ponedeljek na dražbi prodali za 185 milijonov evrov, s čimer je postal najdražja umetnina 20. stoletja.

Sliko z naslovom “Shot Sage Blue Marilyn” je Andy Warhol ustvaril s sitotiskom in prikazuje igralko s svetlo rumenimi lasmi, rožnatim obrazom in svetlo modrim senčilom za oči. Gre za enega od petih Warholovih portretov slavne igralke.

Warhol ga je izdelal leta 1964, dve leti po Marilynini smrti, in od takrat velja za eno najbolj znanih del pop arta.

Slika temelji na promocijski fotografiji Marilyn Monroe iz filma “Niagara” iz leta 1953.

“Warhol je za portret uporabil tehniko svile, ki je nikoli več ni uporabil, ker je bila zanj preveč zapletena,” je povedal Alex Rotter, vodja oddelka za umetnost 20. in 21. stoletja pri dražbeni hiši Christie’s. “Slika je absolutni vrhunec ameriškega popa in presega žanr portreta ter uteleša umetnost in kulturo 20. stoletja,” je dejal.

Portret je bil del zbirke švicarskih trgovcev z umetninami Thomasa in Doris Ammann iz Züricha in so ga prodali na dražbi Christie’s v New Yorku.

Predprodajne ocene so dosegle celo 190 milijonov evrov. Ves izkupiček od prodaje gre fundaciji, ki skrbi za izboljšanje življenjskih razmer otrok po vsem svetu.

Prodaja je presegla prejšnji cenovni rekord za ameriško umetniško delo, na dražbi ponujeno za 104,5 milijona dolarjev – toliko so leta 2017 iztržili za sliko Jean-Michela Basquiata iz leta 1982.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!