22 hišnih preiskav zaradi suma več kot 8 milijonov evrov protipravne koristi

Slovenija 17. Feb 202216:57 2 komentarja
policija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Kriminalisti so danes opravili 22 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih zaradi suma zlorabe položaja na območju Novega mesta. Nekatere hišne preiskave še potekajo. Osumljenih je devet oseb, nobene pa niso priprli. Preiskovalci sumijo, da so si osumljeni pridobili več kot osem milijonov evrov protipravne koristi.

Kriminalisti so danes izvedli 22 hišnih preiskav zaradi suma štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja in pomoči pri storitvi kaznivega dejanja. 12 jih je bilo opravljenih v dopoldanskem času, deset pa jih še poteka. Osumljenih je devet oseb, po podatkih policije pa nobeni osebi ni bila odvzeta prostost. Skupno je sodelovalo 85 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ljubljanskih, novomeških in murskosoboških kriminalistov.

Preiskovalci (NPU) sumijo, da je odgovorna oseba gospodarske družbe iz Novega mesta s pomočjo šestih oseb, ki so sorodstveno ali poslovno povezane z njo, storile kaznivo dejanj zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti.

V letih 2017 in 2018 so bile namreč prodane nepremičnine omenjene gospodarske družbe v vrednosti 7,5 milijona evrov drugi družbi, ki pa jo prav tako obvladuje ista odgovorna oseba. Pri tem druga gospodarska družba ni bila niti finančno niti kreditno sposobna samostojno no izvesti nakupa nepremičnin v takšni vrednosti. Plačilo kupnine je bilo izvedeno preko večjega števila različnih finančnih transakcij.

Preiskovalci obravnavajo tudi sum treh kaznivih dejanj zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zoper pet oseb. Sum se nanaša na oškodovanje družbe za več kot 600.000 evrov s tem, ker je odgovorna oseba družbe z Novega mesta ob pomoči štirih oseb drugih družb v letih 2019 in 2020 preprodajala rabljena tovorna vozila in polpriklopnike po nižjih in višjih cenah od dejanske tržne vrednosti.

S kaznivimi dejanji preiskovalci sumijo, da so si pridobili več kot osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Kot so sporočili s policije, predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje