6-letnik pozitiven na kokain: minister oster, varuh zahteva pojasnila

Slovenija 21. Jul 202315:22 1 komentar

"Ukrepali bomo ostro, to kar se je zgodilo, je nesprejemljivo in se ne sme ponoviti," je oster minister za delo Luka Mesec do piranskega centra za socialno delo glede primera šestletnega dečka, ki je bil po obisku pri očetu pozitiven na kokain. Varuh za človekove pravice od centra za socialno delo zahteva pojasnila. "Nedopustno je, da centri za socialno delo, na katere se obračajo posamezniki v hudih stiskah, pogosto ne opravijo svojega dela, kot bi ga morali," opozarja varuh.

Kot smo poročali, očeta šestletnega dečka z Obale, ki je bil po obisku pri očetu pozitiven na kokain, preiskuje policija in je v priporu. Mati otroka je piranski center za socialno delo (CSD) več let opozarjala, da oče ni primeren skrbnik.

A naj bi se starši po navedbah CSD dogovorili za stike, kasneje pa naj o družini ne bi imeli informacij. Kot so še pojasnili na pristojnem centru za socialno delo za Televizijo Slovenija, je v prvi vrsti predvsem tisti starš, ki ne ogroža otroka, dolžan nadzirati drugega starša in zaščititi pravice otroka. Šele ko odpovesta oba, se vključi CSD, so odgovorili.

Po besedah ministra za delo Luke Mesca je piranski CSD že pod drobnogledom socialne inšpekcije. Poročilo pa pričakuje v nekaj dneh. “Imeli smo dva tragična primera,” je dejal minister in se pri tem spomnil tudi primera smrti otroka v avtu. “Oboje obžalujem, oboje se mi zdi nesprejemljivo. Ukrepali bomo ostro,” je dejal. Ključno vprašanje po njegovih besedah je, kaj točno sta osnovna šola in mama opozarjala CSD in zakaj je odziv CSD trajal mesec in pol. “Ko dobim ta dva odgovora, se bom odločil, kako ravnati. Če bo ugotovljeno, da je prišlo do kršitev ali malomarnosti, bodo vsi vpleteni odgovarjali in tukaj ne bo nobene milosti ali pardona,” je poudaril Mesec. Glede na to, kaj bo pokazal inšpekcijski nadzor, lahko pride do razrešitev ali disciplinskih ukrepov.

V nadaljevanju je povedal, da se s težavami na CSD soočajo dlje časa. “Glavni problem so administrativna vprašanja, zato zmanjkuje časa in fokusa za teme, s katerimi bi se morali ukvarjati,” je rekel. Minister je dodal, da pripravljajo predloge za administrativno razbremenitev centrov. “Želimo poslati signal, da je to, kar se je zgodilo v Piranu, nesprejemljivo in se ne sme ponoviti,” je še dodal Mesec.

Varuh: Institucije v praksi ne naredijo dovolj za zaščito otrok

Center za socialno delo se mora namreč vedno nemudoma odzvati, ko prejme informacije o ogroženosti otroka in jih takoj preveriti tudi neposredno v okolju, kjer otrok živi, so v današnji izjavi za javnost izpostavili v uradu varuha za človekove pravice.

“Če CSD ne razišče, kaj se dejansko dogaja v posameznem primeru, s tem nedvomno krši pravice otroka, kar je popolnoma nedopustno. Na podlagi svojih ugotovitev je CSD tudi dolžan sodišču posredovati potrebne ukrepe za zaščito otroka,” so povzeli besede namestnika varuha človekovih pravic Jožeta Ruparčiča, ki je odgovoren za otrokove pravice.

V uradu varuha dodajajo, da je naloga in dolžnost staršev, da otroka varujejo pred izpostavljenostjo nevarnostim, kamor sodijo tudi droge. Če starši v tej vlogi odpovedo, je nujno, da pristojne institucije otroka nemudoma zaščitijo pred ravnanjem staršev, so izpostavili.

Varuh sicer ugotavlja, da pristojne institucije v posameznih primerih v praksi še vedno ne storijo dovolj za zaščito pravic otrok in nemalokrat na nezadostni podlagi odločajo o njihovih koristih. Ugotavlja tudi, da posamezni centri za socialno delo pogosto odlašajo z izvajanjem svojih nalog, ki jih imajo po zakonu o preprečevanju nasilja v družini, kljub temu, da so s strani staršev, šol, vrtcev, medijev ali celo otrok samih seznanjeni, da na primer eden od staršev izvaja nasilje nad otrokom oz. ga na kakršenkoli način ogroža.

Ob tem institucija varuha še opozarja, da mora vsak center za socialno delo v primerih, ko je žrtev otrok, takoj, ko je o posameznem primeru obveščen, storiti vse potrebno za zaščito otroka. Nedopustno pa je tudi, da centri za socialno delo, na katere se obračajo posamezniki v hudih stiskah, pogosto ne opravijo svojega dela, kot bi ga morali, so med drugim navedli pri varuhu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje