Oče 6-letnika z Obale, pozitivnega na kokain, v priporu

N1 video 21. Jul 202311:05 > 14:58 1 komentar
sodišče aretacija lisice
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr /BOBO)

Policija še preiskuje primer šestletnega dečka z Obale, ki je bil po obisku pri očetu pozitiven na kokain. 40-letni oče je od prejšnjega tedna v priporu. Na pristojnem CSD so pojasnili, da so z mnenjem sodišču podprli predlog mame za zaščito otroka. Ocenili so namreč, da je oče hudo kršil svoje starševske dolžnosti.

Oče šestletnega dečka z Obale, ki je bil po obisku pri očetu pozitiven na kokain, je v priporu. Kriminalisti Policijske uprave Koper so ga v 13. julija s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega  sodnika okrožnega sodišča Koper. Ta je zanj odredil pripor, moški pa je še vedno v priporu. Policija nadaljuje s preiskavo, zbirajo dodatna obvestila in dokaze.

Da z dečkom po obisku pri 40-letnem očetu Pirančanu nekaj ni v redu, je posumila mama, ki je prišla po otroka. Otrok naj bi tožil o hudem glavobolu in bolečinah v trebuhu. Na droge so otroka testirali na urgenci zdravstvenega doma in še enkrat v izolski bolnišnici. Otroku so odkrili tudi šum na srcu.

Mati ne želi ugibati, kako je droga prišla v otrokov organizem, deček pa ji ne zna povedati ničesar. Niti policiji. Po njenih navedbah ima sin zadnjih šest mesecev hude epistakse, krvavi iz nosa in ima pogoste angine.

Mama šestletnika naj bi več let opozarjala piranski center za socialno delo (CSD), da je oče odvisnik. Po poizvedovanju TVS, ki je na center za socialno delo poslala vprašanja, kaj in kdaj so od leta 2018 naredili za otrokovo zaščito, so prejeli splošne odgovore. Starši naj bi se po navedbah CSD dogovorili za stike, kasneje pa naj o družini ne bi imeli informacij.

Policija očeta obravnava zaradi kaznivih dejanj omogočanje uživanja prepovedanih drog ter zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja.

Če bo sodišče odločilo, da je oče kriv, mu za posedovanje droge grozi od enega do 12 let, za zanemarjanje otroka pa do tri leta zapora.

CSD z mnenjem sodišču podprl predlog mame za zaščito otroka

Na pristojni CSD so v primeru družine šestletnika, pozitivnega na kokain, pojasnili, da so z mnenjem sodišču podprli predlog mame za zaščito otroka. Ocenili so namreč, da je oče hudo kršil svoje starševske dolžnosti. Dodali so tudi, da pred majem, ko je z njim v stik stopila šola, niso dobili nobene informacije, ki bi terjale njihovo ukrepanje.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, od februarja 2021 do 29. maja 2023, ko so prejeli pobudo osnovne šole, niso prejel nobene informacije – ne od mame oz. staršev ne od institucij – ki bi terjale ukrepanje s strani CSD.

Po prejemu obvestila s strani šole, je CSD mamo povabil na razgovor in jo seznanil z možnostjo podaje predloga sodišču za začasno odredbo glede zaupanja otroka v varstvo in vzgojo njej in prepovedi stikov z očetom.

Po prejemu poziva sodišča je CSD z mnenjem podprl predlog mame, saj je ocenil, da gre za visoko stopnjo ogroženosti otroka, ker je oče s tem, ko je sinu omogočil, da pride v stik s prepovedanimi substancami, hudo kršil svoje starševske dolžnosti in s tem življenjsko ogrozil svojega otroka. Predlagal je, da se do dokončne odločitve sodišča očetu odvzame pravica do stikov z otrokom.

nasilje v družini
Profimedia

CSD je dolžan izvesti vsa potrebna dejanja in ukrepe za zaščito koristi otroka. Starši imajo pred vsemi drugimi pravico in obveznost varovati koristi svojega otroka, zato CSD vstopi in izvede ukrepe takrat, ko starši te pravice in obveznosti ne izvajajo v otrokovo korist. Ukrepe za varstvo koristi otroka izreče sodišče, če ugotovi, da je otrok ogrožen.

CSD družino pozna vse od leta 2018, ko jim je bilo nudeno predhodno družinsko svetovanje, sodelovanje v sodnih postopkih za varstvo koristi otroka ter nalog za preprečevanja nasilja v družini. Za oblikovanje mnenja sodišču v postopku urejanja razmerij med staršema je CSD pridobival podatke iz različnih virov z namenom izdelave ocene ogroženosti otroka. Pri tem so bila upoštevana tudi zdravniška potrdila. Sodišče je takrat, tudi na podlagi mnenja sodnega izvedenca glede primernosti staršev za izvajanje starševske skrbi ter stikov, izdalo sklep o sodni poravnavi, saj je med staršema prišlo do dogovora glede ureditve razmerij do otroka.

“V visoko konfliktnih razvezah oziroma razpadih izvenzakonskih skupnosti mora CSD utemeljiti mnenje na podlagi dejstev oziroma konkretnih vedenj starša, ki ogroža otroka. Ko gre za navedbe o domnevni odvisnosti starša, CSD nima pristojnosti, da bi slednje ugotavljal, zato predlaga sodišču, da postavi sodnega izvedenca, ki to lahko oceni,” so še dodali.

Trenutno sicer poteka nadzor socialne inšpekcije.

Mesec: Ukrepali bomo ostro

Imeli smo dva tragična primera, je rekel minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in se pri tem spomnil tudi primera smrti otroka v avtu. “Oboje obžalujem, oboje se mi zdi nesprejemljivo. Ukrepali bomo ostro,” je dejal. Socialna inšpekcija na CSD preverja, kaj se je zgodilo. Poročilo socialne inšpekcije pričakuje v nekaj dneh.

“Z težavami na CSD se soočamo dlje časa, glavni problem so administrativna vprašanja, zato zmanjkuje časa in fokusa za teme, s katerimi bi se morali ukvarjati,” je rekel. Minister je dodal, da pripravljajo predloge za administrativno razbremenitev centrov.

“Želimo poslati signal, da je to, kar se je zgodilo v Piranu, nesprejemljivo in se ne sme ponoviti,” je še rekel Mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje