Aleš Čerin podpira Uršulo Cetinski: “Mediji žalijo ugled vodstva in zaposlenih”

Slovenija 16. Maj 202415:35 2 komentarja
aleš čerin
Aleš Čerin (Foto:Borut Živulović /Bobo)

Potem ko smo na N1 razkrili, da so delovanje Cankarjevega doma vzeli pod drobnogled kriminalisti NPU, računsko sodišče in delovna inšpekcija, se je odzval predsednik sveta Cankarjevega doma Aleš Čerin, sicer podžupan Ljubljane.

Prejšnji teden smo na N1 razkrili, da so delovanje Cankarjevega doma zaradi obtožb zaposlenih o domnevnem šikaniranju in mobingu ter domnevno sporne porabe javnega denarja pod drobnogled vzeli kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), računsko sodišče in delovna inšpektorica. Danes se je odzval predsednik sveta Cankarjevega doma Aleš Čerin, sicer podžupan Ljubljane. Po njegovih besedah izkrivljene informacije v nekaterih medijih “ne odražajo resničnega stanja te ugledne institucije”.

Po Čerinovem mnenju nekaj medijskih prispevkov iz zadnjih dni “z izkrivljenimi informacijami prikazuje delovanje osrednjega kulturnega in kongresnega centra Cankarjev dom”. Kot je poudaril, je sedemčlanski svet pluralno sestavljen, saj dva člana imenuje ustanovitelj, eden predstavlja samozaposlene, eden nevladne organizacije, eden javne zavode, eden zaposlene v zavodu, enega pa imenuje Mestna občina Ljubljana.

“Naš svet delovanje zavoda spremlja in nadzoruje zadnjih pet let. Vsako leto smo po predpisanih kazalnikih ocenili, da je zavod dobro voden. V zadnjih desetih letih je bil vedno pozitiven tudi poslovni izid. Strateški in vsakoletni cilji so bili vedno preseženi, program mednarodno referenčen, obisk izjemen, zavod se je dobro znašel tudi med pandemijo, ko preživetje ni bilo lahko,” je naštel. Zato zavrača medijske odzive v zadnjih dneh, ki po njegovih besedah “ne odražajo resničnega stanja te ugledne institucije in povzročajo poslovno škodo samemu zavodu, žalijo ugled vodstva ter zaposlenih”.

Kot smo poročali, so NPU, računsko sodišče in delovna inšpekcija, ki obravnavajo dogajanje v Cankarjevem domu, postopke začeli na podlagi anonimnih prijav. V anonimkah, ki so jih domnevno napisali zaposleni v CD in smo jih prejeli tudi v uredništvo N1, so zapisani številni očitki na račun Cetinski, tako o nedopustnem odnosu do podrejenih, mobingu in šikaniranju kot o nepravilnostih pri poslovanju in porabi javnega denarja.

Cankarjev dom
Cankarjev dom (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Cetinski zavrača očitke

“Ostro zavračam vse očitke o neprimernem vedenju, predvsem pa o mobingu ali celo (fizičnem) trpinčenju zaposlenih,” je glede odnosa do zaposlenih zapisala Cetinski. Ob tem je navedla številne reference, ki jih ima z vodenjem večjih skupin ljudi in dejstvo, da doslej ni bila povezana še z nobeno afero. Obenem je, kot je spomnila, povsod presegla poslovne in programske cilje, pri čemer so jo ocenjevali številni nadzorniki. “Delujemo zakonito, varčno, transparentno. Tako na področju delovne zakonodaje kot na vseh ostalih področjih,” je poudarila.

Portal 24ur je pred dnevi poročal, da sta založbi Beletrina in Primus stroške za najem dvoran v CD za predstavitvi knjig nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja in sedanje predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič poravnali kar s knjigami.

Kot smo poročali, je morala direktorica Cetinski zaradi očitkov na zagovor na ministrstvo za kulturo. Državni sekretar Marko Rusjan je za POP TV nedavno dejal, da ob skorajšnji objavi razpisa za direktorja CD ne bi bilo korektno dajati vnaprejšnje ocene. “Ocene bomo dajali, ko bomo izbirali direktorja,” je odgovoril na vprašanje, kako je z njenim delom zadovoljna vlada.

Objava razpisa je napovedana v tem mesecu, ali se bo Cetinski potegovala za tretji mandat, še ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje