Tudi v Sloveniji potrdili arcturus, ki prinaša nove simptome in se hitro širi

Koronavirus 19. Apr 202312:29 13 komentarjev
XBB.1.16
PROFIMEDIA

Iz najnovejših podatkov nacionalnega laboratorija za zdravje je razvidno, da so med vzorci, pozitivnimi na koronavirus, ki so jih sekvencirali med 24. marcem in 7. aprilom, potrdili tudi novo podrazličico omikrona XBB.1.16. oziroma arcturus. Iz držav, v katerih so ga že zaznali, poročajo o novih simptomih, kot so srbeč konjunktivitis, visoka vročina, hujših zapletov pa po dozdajšnjih podatkih ni bilo.

Iz najnovejših podatkov Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), objavljenih na njihovi spletni strani, je razvidno, da so med vzorci, pozitivnimi na koronavirus, ki so jih sekvencirali med 24. marcem in 7. aprilom, potrdili tudi en primer najnovejše podrazličice omikrona XBB.1.16., znane kot arcturus.

V Sloveniji trenutno prevladuje različica XBB.1.5.; teh so v omenjenem obdobju sekvencirali 77.

Kot smo pred dnevi pisali, je najnovejša podrazličica po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) podobna prevladujoči podrazličici omikrona XBB.1.5., vendar ima “dodatno mutacijo v koničastem proteinu, v laboratorijskih študijah pa so ugotovili, da je bolj nalezljiva in patogena”, je sporočil WHO.

Čeprav to lahko pomeni, da bi se lahko hitreje širila, ni nobenih znakov, da bo povzročila hujše oblike poteka bolezni, dodajajo.

V Indiji zaradi arcturusa uvedli maske

XBB.1.16. oziroma arcturus precej težav povzroča v Indiji, kjer število aktivnih primerov v zadnjih tednih vztrajno narašča.

V nekaterih delih države so tako znova uvedli obvezno nošenje mask, tamkajšnji minister za zdravje pa je pozval k bolj množičnemu testiranju in izvajanju preventive v bolnišnicah.

Pediater v Indiji in nekdanji vodja oddelka za imunizacijo Indijske akademije za pediatrijo Vipin Vashishtha je med simptomi pri otrocih opazil pojav novih simptomov, predvsem visoko vročino, kašelj in srbeč konjunktivitis, brez gnoja, vendar z “lepljivimi očmi”. Tega pri prejšnjih različicah niso opazili.

WHO je v marčevskem poročilu zapisal, da je arcturus v Indiji postal prevladujoč sev, vendar tehnična vodja WHO za covid-19 Maria Van Kerkhove opozarja, da niso opazili sprememb v resnosti primerov pri posameznikih ali v populaciji.

Skokovit porast zaradi omenjene podrazličice zaznavajo še v ZDA, Kanadi, Singapurju, Avstraliji ter na Otoku in Japonskem. Med drugim so jo potrdili na Danskem, Nemčiji, Španiji, na Nizozemskem in Švedskem ter v Italiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje