WHO spremlja podrazličico omikrona, v Indiji spet maske, kaj vemo o XBB.1.16.?

Koronavirus 15. Apr 202310:24 3 komentarji
XBB.1.16.
PROFIMEDIA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico koronavirusa XBB.1.16., ki so jo poimenovali tudi arcturus, označila za različico, "ki jo je treba opazovati". Najbolj je razširjena v Indiji.

V Indiji v zadnjem mesecu kroži nova mutacija omikrona, ki so jo poimenovali XBB.1.16. oziroma arcturus.

Ta mutacija omikrona, skupno naj bi jih bilo že 600, je za zdaj najbolj razširjena v Indiji, kjer so jo prvič odkrili v vzorcih iz januarja. Zaradi porasta števila okužb so v nekaterih delih države znova uvedli obvezno uporabo mask, po podatkih WHO iz marca pa so različico arcturus zaznali še v 29 državah.

Do konca februarja je nov sev predstavljal 0,21 odstotka vseh primerov koronavirusa po svetu, marca pa je število primerov poskočilo na 3,96 odstotka, navaja WHO. Trenutno spremljajo sedem različic koronavirusa.

Svetovna zdravstvena organizacija je različico arcturus označila za “različico, ki jo opazujemo”, kar je nižja stopnja kot “različica, ki nas zanima”, poroča Washington Post.

Po podatkih WHO je arcturus podoben prevladujoči podrazličici omikrona XBB.1.5., vendar ima “dodatno mutacijo v koničastem proteinu, v laboratorijskih študijah pa so ugotovili, da je bolj nalezljiva in patogena”, poroča Washington Post. Čeprav to lahko pomeni, da bi se lahko hitreje širila, ni nobenih znakov, da bo povzročila hujše oblike poteka bolezni, dodajajo.

“Res se zdi, da se trenutno širi hitreje kot katera koli druga različica, vendar se vedno zgodi to: pride nova različica, se za nekaj časa precej hitro širi, nato pa v obdobju nekaj tednov izgine in na koncu ga bo nadomestil naslednja,” je za Washington Post  dejal Paul Hunter, profesor medicine na univerzi East Anglia v Veliki Britaniji.

V Indiji število aktivnih primerov v zadnjih tednih vztrajno narašča. V nekaterih delih države so, kot rečeno, znova uvedli obvezno nošenje mask, minister za zdravje pa je pozval k bolj množičnemu testiranju in izvajanju preventive v bolnišnicah, poroča Reuters.

Pediater v Indiji in nekdanji vodja oddelka za imunizacijo Indijske akademije za pediatrijo Vipin Vashishtha je med simptomi pri otrocih opazil predvsem visoko vročino, kašelj in srbeč konjunktivitis, brez gnoja, vendar z “lepljivimi očmi”, poroča The Time. Tega pri prejšnjih različicah niso opazili, simptomi pa so podobni tudi pri adenovirusu, dodaja Vashishtha. 

WHO je v marčevskem poročilu zapisal, da je arcturus v Indiji postal prevladujoč sev, vendar tehnična vodja WHO za covid-19 Maria Van Kerkhove opozarja, da niso opazili sprememb v resnosti primerov pri posameznikih ali v populaciji.

Primere arcturusa so med drugim potrdili tudi v ZDA, Kanadi in Avstraliji.

V Sloveniji podrazličice omikrona XBB.1.16. še niso zaznali, trenutno pa prevladuje predhodna različica XBB.1.5.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje