Arso izdal rdeče opozorilo: kje bo najhuje

Slovenija 16. Maj 202310:14 > 13:16 1 komentar
Poljanska Sora
Slike je simbolična, Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Agencija za okolje (Arso) je za vzhodni del države razglasila rdeče opozorilo. Po novih obilnih padavinah in zaradi velike predhodne vodnatosti ter namočenosti tal bodo reke znova močno narasle.

Nove padavine, ki so državo zajele zgodaj zjutraj, bodo znova povzročale nevšečnosti. Težave v prometu povzroča tudi veter.

V vzhodnem delu Slovenije bodo reke zaradi predhodne velike vodnatosti in namočenosti tal močno narasle, opozarja Arso. Zato je za ta del države izdal rdeče opozorilo. Naprej je sicer izdal oranžnega.

Rdeči alarm velja od 10. do 23. ure. “Najmočnejše padavine pričakujemo danes do večera v vzhodni Sloveniji, kjer bodo ob tem vodotoki močno narasli, povečala se bo tudi nevarnost zemeljskih plazov,” opozarja Arso.

Najbolj bodo narasle reke, ki so se v preteklih dneh že razlivale, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju, v Halozah in v porečju Krke. Poplavljene površine se bodo povečevale popoldne in v noči na sredo.

Reke v severovzhodni in jugovzhodni Sloveniji imajo velike pretoke, Krka in v manjšem obsegu tudi Pesnica se še razlivata. Drugod po državi prevladujejo srednji pretoki rek. Reke večinoma upadajo, naraščajo pa že Kolpa v zgornjem toku, Lahinja in posamezne manjše reke v južni Sloveniji. Pretok Krke v spodnjem toku je ustaljen.

Ob močnih nalivih na tem območju so verjetna poplavljanja hudourniških vodotokov, na več mestih lahko zastaja in poplavlja padavinska in zaledna voda. Reki Pesnica in Ščavnica lahko poplavita tudi v večjem obsegu. Razlivanja rek so verjetna tudi drugod na vzhodu Slovenije.

Opozorilo za 16.5.
ARSO vode

Obilne padavine, ki že nekaj časa vztrajajo nad večjim delom države, so po količini visoko nad povprečjem. V Ljubljani je padavin tudi več kot 50 odstotkov kot v povprečju, na severovzhodu Slovenije jih je ponekod celo dvakrat toliko kot prejšnja leta.

Najbolj bo narasla Krka

Naraščanje rek v jugovzhodni Sloveniji se bo nadaljevalo, čez dan in popoldne pa bodo začele naraščati tudi reke drugod po državi. Najbolj bo narasla Krka, v nekoliko manjšem obsegu pa tudi Kolpa in reke v severovzhodni Sloveniji, ki že imajo velike pretoke.

Obseg poplavljenih površin ob Krki se bo povečal in bo največji v sredo čez dan.

Ponovno se bodo razlivale tudi reke v severovzhodni Sloveniji. Reke na zahodu Slovenije bodo le malo narasle, pri čemer bo večina obdržala srednje pretoke.

V sredo se bo ponovno razlivala tudi Mura znotraj protipoplavnih nasipov. V sredo proti večeru bo večina rek začela upadati, poplavljene površine v severovzhodni Sloveniji se bodo začele zmanjševati, poplavljene površine ob Krki pa se bodo še povečevale. V četrtek se bodo zmanjševali pretoki rek povsod po državi.

Danes bo ponovno začela naraščati reka Krka s pritoki, ki bo v spodnjem toku naraščala do jutrišnjega popoldneva. Poplavljene površine se bodo vzdolž celotnega toka Krke še povečevale. Jutri sredi dneva in popoldne lahko Krka poplavi tudi v večjem obsegu.

Danes ob dopoldanski in večerni plimi se bo morje zaradi povišanega valovanja ob burji razlivalo na izpostavljenih delih obale v manjšem obsegu.

Vremenoslovci: Premaknite vrednejše predmete

Vremenoslovci svetujejo, da se ljudje na omenjenih območjih pripravijo in sprejmejo samozaščitne ukrepe. Vrednejše predmete naj umaknejo iz kleti oziroma nižjih nadstropij v višja. Svetujejo še, da prebivalci prestavijo avtomobile na višje predele in budno spremljajo dogajanje v okolici. Kot še dodajajo, naj poslušajo tudi nasvete in priporočila pripadnikov civilne zaščite, ki bodo na terenu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje